Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Nošene sejalnice VITASEM A se hitro ter enostavno priključijo na stroje za obdelovanje tal in se hitro tudi snamejo. Pri delu na polju se sejalnica opre neposredno na valj. Tako se lahko vrtavkasta brana prosto premika. Po želji zasuka dvižni valj sejalnico nad stroj za obdelovanje tal. Tako je zagotovljen idealen premik težišča k traktorju. Novi modeli VITASEM A CLASSIC so lažji in tako primerni za manjša gospodarstva in traktorje s 4-valjnimi motorji.
 
 Izbirate lahko med sedmimi modeli sejalnic VITASEM A in VITASEM ADD: 
- VITASEM 252 A / VITASEM 252 A CLASSIC
- VITASEM 302 A / VITASEM 302 A CLASSIC / VITASEM 302 ADD
- VITASEM 402 A / VITASEM 402 ADD

 

 

Nošene mehanske sejalnice
Pri delu na polju teža sejalnice deluje neposredno na zadnji valj. Vrtavkasta brana tako ostane prosta in se lahko premika čez kamne.
 
Težišče sejalnice, nameščene na brane ali kratke kombinacije, je daleč naprej. Dodatna teža sejalnice na zadnjem valju zagotavlja optimalno utrjevanje brazd. Razmik med lemeži in zadnjim valjem vrtavkaste brane je minimalen, tako da tvori kompaktno enoto.
 
VITASEM A / VITASEM A CLASSIC
•  Diskasti lemeži ali vlečni lemeži.
•  Tlak lemeža do 25 kg.
•  Valji za nadzor globine (opcijsko).
Modeli VITASEM A CLASSIC imajo manjši zaboj za seme. Zaradi tega so lažji in primerni za delo z lažjimi traktorji. Spodnji lijak za seme omogoča zelo dober pogled nazaj.
 
VITASEM ADD
Veliki dvojni lemeži DUAL DISC omogočajo visoko delovno hitrost pri sejanju z zastirko in na težkih, trdih tleh.
•  Premer diskastega lemeža 350 mm.
•  Tlak lemeža do 50 kg.
 
Hitra in enostavna namestitev
Nošene sejalnice VITASEM A je mogoče hitro in enostavno namestiti in odmontirati iz priključka za obdelavo tal.
Namestitev je tako enostavna:
•  Zapeljite pod sejalnico in dvignite brano.
•  Pritrdite pritrdilne nosilce in z njimi pritrdite sejalnico.
•  Dvignite pritrdilne zatiče na zadnjem valju, da ustvarite vzporedno povezavo med valjem in sejalnico.
•  Namestite zgornjo povezavo na sejalnico.
 
Vzporedna povezava
Sejalnica je pritrjena na zadnji valj in vodena preko zgornje povezave – vzporedna povezava.
•  Zadnji valj in sejalnica tvorita eno enoto.
•  To omogoča spreminjanje delovne globine z prilagoditvijo zadnjega valja, ne da bi bilo treba popraviti zgornji člen sejalnice.
 
Kompaktna enota s težiščem blizu traktorja
•  Najboljši položaj težišča glede na traktor.
•  Velika oddaljenost lemeža od tal omogoča, da se rotacijsko brano uporablja samostojno – ne primer za izravnavo plužnih brazd.
Na voljo je tudi hidravlični dvižni cilinder, ki zasuka sejalnico nad vrtavkasto brano.
 
Zaboj za seme
Držalo integrirano v lijak za seme - sredinska stena in pregradna plošča za največjo stabilnost. Pregradna plošča v notranjosti preprečujejo, da bi se zrna med vožnjo po pobočjih premikala na eno stran. Indikator nivoja semena je del serijske opreme. Opcijsko pa lahko izberete LED osvetlitev rezervoarja za seme.
 
Trden pokrov z gumijastim tesnilom in plinsko tlačno vzmetjo
Dva kota odpiranja z omejevalnikom (85 ° ali 103 ° za polnjenje z velikimi vrečami). Zasnova pokrova zaboja za seme je edinstvena v kmetijskem inženirstvu in izvira iz avtomobilske industrije. Pokrov ni varjen, so pa držalo in ojačitve pritrjene tako, da niso vidni zvarni šivi.
 
Mešalna gred
Z VITASEM zasnovo so stene posode tako strme, da lahko vsako zrno priteče v sejalne enote brez mešalne gredi.
•  Vrtljiva mešalna gred na voljo opcijsko, za vrste semen, ki se nagibajo k premostitvi.
•  Nihajna mešalna gred je še posebej učinkovita za semena, pri katerih obstaja nevarnost ločevanja ali slabega odnašanja (semena trave).
•  Vklopi ali izklopite ga lahko z enim samim gibom.
 
Pretok semen
Semena padajo v zemljo od spodaj neposredno iz zalogovnika za semena. To zagotavlja enakomerno pretok semen tudi pri delu navzgor in navzdol po pobočjih.
 
Popolno praznjenje
Široke odprtine v obliki lijaka nad vsakim dozirnim kolesom zagotavljajo natančno dovajanje do zadnjega semena, kar zagotavlja minimalne ostanke in najmanjše količine polnjenja. Širok kot odpiranja spodnje lopute zagotavlja popolno praznjenje dozirnih površin.
 
Široka nakladalna plošča
Stranski dostop z leve strani z zložljivo stopnico in ograjo vzdolž zaboja za seme. Varovalna ograja je nameščena neposredno na lijak za seme in ne na pokrov zaboja za seme, kar zagotavlja večjo varnost. Široka opora za vreče s semeni z držajem na semenskem lijaku in velika odprtina za polnjenje omogočata enostavno polnjenje.
 
Multi setveni sistem
Popolnost – zrno po zrno
Edinstveni sistem za doziranje semena je zaščitni znak sejalnic VITASEM.
V enem semenskem ohišju sta združeni dve popolnoma neodvisni dozirni enoti. Dozirna kolesa so nameščena na skupni dozirni gredi. Prednost je v tem, da ni treba posebej zaklepati med finimi in običajnimi dozirnimi kolesi.
Centralna nastavitev spodnjih loput. Vzmetne, individualno nastavljive spodnje lopute se lahko izognejo tujkom. Integrirana pregrada v spodnji loputi preprečuje prelivanje semena. Dvignjena pregrada preprečuje, da bi se fino seme prelilo na običajno semensko kolo, kar zagotavlja največjo natančnost setve.
•  Sejalna kolesa so primerna za vse običajne vrste semen.
•  Večnamenski sejalni sistem deluje natančno z vsemi semeni - popoln odmerek od 0,7 kg do 400 kg/ha.
•  Dve neodvisni dozirni kolesi v ohišju omogočata, da lahko doziranje v nekaj minutah spremenite iz običajnega v fino setev.
•  Prednost te inovativne rešitve je v znatnem izboljšanju natančnosti setve drobnih semen in enostavnosti spremembe načina setve.
 
3 v 1
Običajno seme, fino seme
Dozirni drsnik za hiter preklop med drobnim semenom in normalnim semenom omogoča enostavno preklapljanje med drobnim semenom in običajnim doziranjem semena s potiskanjem ali izvlekom dozirnih drsnikov. Sistem zagotavlja preprosto in hitro spremembo odmerjanja. Optimizirana oblika dozirnega čepa zagotavlja maksimalno zaščito semen. Pri setvi oljne repice z majhnim številom semen na kvadratni meter, je za optimalno porazdelitev rastlin zaslužno edinstveno drobno semensko kolo z žagastim profilom.
 
Načelo natančne setve (npr. za mak, detelja)
Edinstveno na mehanskih sejalnicah: Za sajenje drobnih semen se smer vrtenja sejalne gredi spremeni s preprostim preklopom zobnikov na stranski pogonski enoti. Majhne vdolbine na zadnji strani zarez sejalnega kolesa vzamejo samo eno zrno in ga spustijo nad glavo v lijak za seme. Izredno nizka gostota semen pod 1 kg / ha.
 
Premišljen sistem lemežev
Zagotovljena najboljša priprava
Na donos žetve vpliva natančna postavitev semen. Ne glede na to, ali imate lahka, težka, suha ali vlažna tla - optimalna postavitev semena je ključnega pomena za zadovoljivo letino.
•  Centralna nastavitev tlaka lemeža z orientacijsko skalo.
•  Sistem enakega tlaka rezila za enak pritisk lemeža na sprednji in zadnji del.
•  Popolna brazda za seme - natančno vodenje po globini.
 
Enakomerni razmik med vrsticami
Sejalni vzvod je pritrjen na sejalno tirnico z uporabo velikih vpenjalnih spon. Široki nosilci rok lemeža so opremljeni z zamenljivimi pušami. Sposobnost vožnje po tujkih z gibanjem do 18 cm navzgor. Nagib lemeža (odmik) 30 cm zagotavlja, da lahko preide velika količina semena, brez zamešitve. Globino semena nadzorujemo s pritiskom lemeža tudi brez stiskalnih koles.                                                                                                                                                                                                              
 
PÖTTINGER sistem lemeža z diski za najboljšo kaljivost semen
Poševni lemeži so univerzalno uporabni in so primerni tudi za mulčenje ali kadar je velika količina organskih snovi. Lemež z diski odpre tla, liti del pa iz odlagalnega območja za seme odstrani rastlinske ostanke ter tako ustvari čisto brazdo za seme. S tem je zagotovljen tudi enakomeren vznik semen.
 
Optimizirane oblike lemežev
Različne oblike lemežev z razmikom med lemeži (odmik lemeža) do 30 cm zagotavljajo zadosten prehod za setev brez zamašitve tudi v primeru večjih grud in žetvenih ostankov. 
 
Diskasti lemeži
Diskasti enojni lemeži, premera 320 mm, so opremljeni z dvojnimi kotnimi krogličnimi ležaji in posebnim tesnilom. Vrtljiva strgala so nastavljiva in nameščeni zadaj, da ne zmanjšajo bočne zračnosti. Z lahkoto razbije tudi velike grude.
 
Vlečni lemeži
Vlečni lemeži so primerni za razmere v tleh, kjer je malo organskih snovi. Zaščitna loputa samodejno zapre vsak lemež, če se stroj premakne nazaj. Vzmetni lemež se lahko za zanesljivo zaščito ob pritisku zloži nazaj.
 
Valji za usmerjanje globine
Opcijsko so na voljo vodilni valji z dimenzijami  250 x 40 mm za omejevanje globine in ponovno utrjevanje. Preprosta nastavitev globine s pomočjo zatiča. S pomočjo kavlja jih je mogoče hitro pritrditi ali odstraniti.
•  Enakomerna globina polaganja semen tudi na spreminjajočih se tleh.
•  Pritisne zemljo navzdol, tako da popolnoma prekrije seme. Zanesljiva kalivost tudi v suhih razmerah.
 
Velik dovodni lijak
•  Velik dovodni lijak za prehod v semensko cev (zlasti za piro).
•  Zgibi na dovodnih lijakih zagotavljajo največjo fleksibilnost semenskih cevi in zagotavljajo popoln transport semen med dozirnim kolesom in lemežem.
 
Semenske cevi - najboljša kakovost materiala
Teleskopske sejalne cevi so narejene iz nerjavečega jekla v zgornjem delu in sintetične mase spodaj - minimalno trenje. Ta kombinacija opazno zmanjša statični naboj na semenu.
 
Dvojni lemež z diski DUAL DISC
Veliki dvojni diski DUAL DISC prerežejo rastlinske ostanke in tvorijo enakomerno, čisto brazdo za seme. Ostanki žetve se tako se ne tlačijo v tla. V kombinaciji z notranjim setvenim elementom je dosežen enakomerna, čista reža za seme. Odlična tehnologija za v prihodnost usmerjeno poljedelstvo.
 
DVOJNI DISK
•  Premer diskastega lemeža 350 mm, tlak lemeža do 50 kg.
•  Razmik med vrsticami 12,5 cm, za najboljšo gostoto razporeditve semen.
•  Razmik med vrsticami 15 cm za težke razmere v tleh.
•  Sistem lemežev brez vzdrževanja.
•  Lahka kovinska zasučna ročica za optimizacijo teže.
•  Enako dolgi vzvodni nosilci diskov poskrbijo za stalen, enakomeren pritisk na posamezne lemeže.
•  Vsi lemeži so speljani čez potisne valje, da se doseže enakomerna globina odlaganja. Premer potisnih koles je 330 mm.
•  Razmik med lemeži 300 mm zagotavlja velik prehod in brezhiben pretok materiala, tudi pri velikih količinah organske snovi.
Dobro oblikovana in čista semenska brazda je predpogoj za uspešno setev, garancija za optimalno namestitev in enakomerno kalitev. Semena se enakomerno odložena, prekrita s plastjo fine zemlje in pritisnjena navzdol s tlačnimi valji.
 
Enostavna nastavitev globine
Hitra nastavitev globine z ročico na obeh straneh sprednje strani stroja. Lestvica za orientacijo zagotavlja enakomerno globino polaganja semen
 
Popolna setev
Oblike brane
10 mm debeli roglji so opremljeni s spiralno vzmetjo za idealno prilagajanje tlom. Blaženje poteka preko gumijastih nastavkov, ki ne zahtevajo vzdrževanja. Zaščita za vzvratno vožnjo preprečuje poškodbe.
•  Nastavitev osrednjega naklona zob.
•  Preproste funkcije prilagajanja globine in tlaka.
•  Zložljivi zunanji zobci za cestni prevoz (transportna širina 3,0 in 4,0 m).
•  Za uporabo tlačnih valjev niso potrebni dodatni adapterji.
 
Enoredna semenska brana
•  Roglji so razporejeni med semenskimi vrstami.
•  Ukrivljeni pari rogljev na robu odpravljajo morebitne grebene.
•  Okrivljeni roglji delujejo brez težav tudi v tleh z veliko količino organskih snovi.
 
Popolna brana
•  Zasnova za intenzivno izravnavo.
•  Roglji z odmičnim kotom pometajo celotno površino.
•  Zrna semena so zanesljivo prekrita, tudi če so postavljena v plitvo režo. Tako je doseženo enakomerno vznikanje pri vsakem semenu.
 
Brezstopenjski menjalnik
•  Velik premer kolesa ima veliko površino stika s tlemi, s čimer se zmanjšuje drsenje. Opcijsko je na voljo hidravlični dvižni sistem.
•  Brezstopenjski menjalnik v oljni kopeli deluje nemoteno tudi pri nizki hitrosti za enakomeren pretok semen.
•  Hitra in natančna nastavitev pogonske hitrosti s premikanjem prestavne ročice na fini lestvici.
•  Zmanjšanje vrtljajev ročice pri obračanju (-50%).
 
Električni merilni pogon
Za VITASEM A / VITASEM ADD
•  Električno merjenje je na voljo kot dodatna oprema v povezavi s krmilnim terminalom POWER CONTROL ali CCI ISOBUS.
•  Signal hitrosti prihaja iz senzorja DGPS ali iz radarskega senzorja traktorja.
•  Brez zadnjega kolesa.
•  Nastavitev količine semena lahko enostavno izvedete s sedeža traktorja.
•  Kalibracija s pritiskom na gumb.
 
Enostavna nastavitev
Vse nastavitve lahko izvedete na levi ali na zadnji strani sejalnice. Nastavitvene tipke so lahko dostopne in ergonomsko razporejene.
 
Centralna nastavitev tlaka lemeža
Tlak lemeža se prilagodi centralno na levi strani sejalnice (z orientacijsko lestvico). Natančna nastavitev napetosti vzmeti zagotavlja enak pritisk lemeža na sprednji in zadnji del.
•  Z VITASEM sejalnico je možena nastavitev tlaka lemeža do 25 kg.
•  Na voljo je tudi hidravlična nastavitev tlaka lemeža.
•  Za sejalnice VITASEM ADD je možna nastavitev tlaka lemeža do 50 kg.
 
Označevalci sledi
•  Premer 400 mm za dobro vidno, osrednjo oznako.
•  Hidravlično delovanje s preklopnim ventilom, mehansko transportno zaklepanje.
•  Strižni vijak kot zaščita pred preobremenitvijo.
•  Na voljo so kot dodatna oprema.
 
Kalibracijski preskus
Od preskusa kalibracije, dela s sejalnico do praznjenja ostankov semen – optimiziran vsak korak.
•  Kalibracijski preizkus s prostim tekom v pogonu – izklop na stojalu.
•  Kalibracijska sistem s prilagoditvijo količine nanosa.
•  Dostopna lestev in talno kolo sta nameščena na levi strani stroja.
 
Električna nastavitev pretoka semena
Z električnim sistemom za nastavitev količine semena lahko spremenite količino s sedeža traktorja, ne da bi se ustavili.
 
Enostavnost uporabe
Nadzorna plošča COMPASS
Elektronska krmilna enota COMPASS olajša upravljanje sejalnice in zagotavlja dosledno spremljanje. Odlikuje jo sodoben večvrstni grafični zaslon z dvignjeno in osvetljeno tipkovnico.
•  Samodejno krmiljenje voznih poti, z zaustavitvijo.
•  Kazalnik hitrosti.
•  Delni in skupni hektarski števec.
•  Na voljo kot dodatna oprema: dodatna dozirna gred in indikator nivoja ter električna nastavitev pretoka semena.
•  Opcijsko je na voljo terminal CCI ISOBUS - ta nadzorna plošča omogoča profesionalno upravljanje vseh naprav ISOBUS različnih proizvajalcev. Možna je tudi funkcija SEED COMPLETE.
 
SEED COMPLETE
S SEED COMPLETE ponuja PÖTTINGER orodje za vaš uspeh, saj optimizira upravljanja vaših kmetijskih zemljišč. SEED COMPLETE je paket inteligentnih rešitev za pametno kmetovanje, vključno s komunikacijsko enoto, ki je na voljo za naše sejalnice VITASEM, AEROSEM in TERRASEM.
NADZOR ODDELKOV in NADZOR SPREMENLJIVE HITROSTI sta na voljo kot standardna oprema.
 
Vaše prednosti s SEED COMPLETE:
•  Razbremenitev voznika s samodejnim vklopom in izklopom setve.
•  Povečanje učinkovitosti in izboljšanje donosnosti kmetovanja: prihranek virov.
•  Izogibanje prekrivanju med setvijo in gnojenjem na klinastih poljih.
•  Upoštevanje razlik v strukturi tal in donosu polj med delom.
 

 

 

 

 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!