Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Gorski teren postavlja visoke zahteve glede tehnologije. PÖTTINGER se je z razvojem sprednje diskaste kosilnice NOVAALPIN prilagodil tem pogojem delovanja že leta 2003. Rezultat so gladki, robustni stroji z zmanjšano težo.
Lahke kosilnice NOVAALPIN so idealne za gorske traktorje in dvoosne kosilnice.
Univerzalne kosilnice je mogoče pritrditi na specializirane gorske traktorje in traktorje do 109 KM ali 4,0 t lastne teže. Na voljo je tritočkovni priključek z različnimi spodnjimi priključnimi ročicami, tako da je mogoče kosilnico čim bolj približati katerikoli znamki specialnega gorskega traktorja. Na voljo je tudi trikotnik za montažo na okvir A za hiter in enostaven priklop na traktor.
 

 

 

 

Zmanjšanje teže
Pri pritrjevanju kosilnice na traktor se teža razbremeni s pomočjo vlečnega sistema. Vzmetenje je na voljo opcijsko. Pri pritrditvi traktorja dve močni varnostni vzmeti zagotavljata nizek kontaktni tlak.
 
Vzmetenje - močno in prilagodljivo
Premično vzmetenje
Kosilnica je na sredinsko obešena. Sredinsko nameščene listnate vzmeti omogočajo nihanje za +/- 4 stopinje. Kosilni greben je pri dvigu stabiliziran z listnatimi vzmetmi.
 

 

Pogonski sistem
Delovna hitrost
Kosilne diske elastično poganja menjalnik prek klinastih jermenov. Hitrost pogona lahko spremenite s 540 na 1000 vrt/min s spreminjanjem jermenic klinastega jermena.
 
Prosti tek je vgrajen v menjalnik, tako da se lahko kardanska gred vrti v smeri urnega kazalca in v nasprotni smeri urnega kazalca. Smer vrtenja je mogoče enostavno spremeniti.
 
Klinasti jermen se napnejo z nastavitvijo vhodnega menjalnika, dodatna napenjalna jermenica ni potrebna. Menjalnik lahko namestite na dve višini, da zagotovite čim bolj ravno lego kardansko gred.
 
Opcijski hidravlični bočni pomik
Kosilni greben se lahko premakne za skupno 400 mm vstran po širini reza. Tudi pri dvojnih pnevmatikah nobena krma ni povožena.
 
Majhna teža, sodoben dizajn
Močna kosilnica
Kljub majhni teži PÖTTINGER pripisuje velik pomen trdnosti kosilnice. Konstrukcija okvirja, prevzeta iz letalske in vesoljske industrije, močno zmanjša skupno težo. Jeklene plošče so bile nadomeščene z natančno oblikovanimi aluminijastimi profili, optimiziranimi z računalniškim modeliranjem. Zaščitni okvirji so izdelani iz visokokakovostnega jekla.
 

 

Maksimalna enostavnost
Zanesljivo in enostavno
Zložljiva varovala omogočajo optimalen dostopen do kosilnega grebena. To omogoča temeljito čiščenje stroja ter hitro in enostavno menjavo rezil.
 
Za vašo varnost
Zaščitne zavese so izdelane iz posebej trdnega materiala, ki zanesljivo ujame kamenje in zemljo.
 

 

Udobna košnja
Iz polja na cesto, ne da bi zapustili kabino traktorja  je najbolj priročen način dela – v PÖTTINGER slogu. Stranske zaščite so na voljo s hidravlično zložljivim sistemom (razen NOVAALPIN 221). 
 
NOVAALPIN – Praktična oprema
Praktično držalo kardanske gredi olajša pripenjanje.
Orodje za menjavo rezil je nameščeno na okvirju kosilnice, kjer je lahko dostopno.
 
Kosilni greben Pöttinger
Srce diskastih kosilnic Pöttinger je rezalni greben, preizkušen na tisočih napravah na terenu. Inženirsko dovršeni detajli zagotavljajo zanesljivo delovanje in pomembno prispevajo k podaljšani življenjski dobi. Rezalni grebeni so v celoti razviti in izdelani v Avstriji. Prvorazredna kakovost reza, okretnost in trdnost so značilnosti diskastih kosilnic PÖTTINGER.

 

Optimalen pretok pridelka
Zaradi zaobljenega sprednjega roba z nizkim profilom rezalni greben gladko drsi po zemlji in lepo loči pridelek od travne ruše. Z zaobljenimi stožčastimi površinami kosilnih diskov je izboljšan transportni učinek. Krma se pretaka gladko in enakomerno, pri čemer je v vseh delovnih pogojih ohranja polno zmogljivost. Integrirana strgala ohranjajo rezalno površino čisto. PÖTTINGER kosilnica zagotavlja nemoteno košnjo po pobočju, tudi na strmih površinah.
 

 

Popolna kakovost rezanja
Elegantni kosilni greben
Elegantna zasnova kosilnih grebenov je globoka le 28cm, kar je idealno za najboljše možno sledenje terenu. Rezila nožev se vrtijo zelo blizu rezalnega diska in nasprotnega noža. Optimalno prekrivanje poti rezila zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

Zasnovano tako da navdihuje
Vzdržljivi kosilni diski
Ovalni kosilni diski z nizkim profilom so izdelani iz kaljenega drobnozrnatega jekla. Hitra in enostavna menjava rezil olajša vzdrževanje.
 
Usmerjevalni stožci (opcijsko)
Usmerjevalni stožci izboljšajo pretok pridelka in omogočajo tvorjenje zgrabkov.
 
Visoko trdne gredi
Robustne gredi so pritrjene na zobnike, zato jih je po potrebi mogoče preprosto zamenjati.
 
Močni ležaji
Vzdržljivi dvojni ležaji z razmikom med ležaj 60 mm so izjemo odporni na obremenitve.
 
TRI DRIVE
Zanesljiv prenos moči
Zobniški pogon čelnega zobnika poteka v ravni liniji s skoraj enako velikimi zobniki. Vsi zobniki so kaljeni in strojno brušenii, kar zagotavlja gladko delovanje in dolgo življenjsko dobo.
- Novi pari zobnikov z enakim premerom 39/50
- Trije zobniki v stiku – boljši prenos moči – bolj gladek tek
- Nova površina zobnikov zagotavlja bolj tekoče delovanje zobnikov – zmanjšanje ravni hrupa
 

 

Drsne plošče odporne na obrabo
Široki drsniki izdelani iz kaljenega borovega jekla preprečujejo nabiranje zemlje in blažijo udarce. Ker je spodnja stran rezalnega droga gladka, z oblikovanimi drsnimi ploskvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate, tudi pri ostrih zavojih.
 
Po želji lahko namestite dodatne obrabne drsnike za zaščito spodnje strani rezalnega grebena. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 30 a 120 mm. Zaradi velikega polmera in široke kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi.
- Visoko rezalni drsnik + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej primeren za kamnita tla.
- Visoko rezani drsnik + 40 mm, posebej primeren za poljsko krmo.
- NOVO: visoko rezani drsniki tudi za zunanje pare drsnikov.
 

 

Vrhunska kakovost
Kosilni greben izdelan iz najbolj kakovostnega jekla
Kosilni greben je izdelan iz najbolj kakovostnega jekla. Kovinska plošča je natančno lasersko izrezana in robotsko varjena, nato pa je obdelana v najsodobnejšem obdelovalnem CNC centru.
- Nosilec rezila je privit na disk kosilnice. To je mogoče po potrebi stroškovno učinkovito zamenjati.
- Proti nož je vpet na svoje mesto, kar pomeni, da ga je tudi enostavno zamenjati.
 

 

Enostavna in hitra zamenjava rezila
Hitro in enostavno zamenjajte rezila: z orodjem za zamenjavo rezil pritisnite vzmeteno sponko in zamenjajte rezila.
- Rezilo je varno pritrjeno z vzmeteno sponko.
- Dolgotrajno in zahtevno delo zahteva najboljšo kakovost rezil, zato so originalna rezila Pöttinger izdelana iz visokokakovostnega jekla.
- Priročna škatla za rezila ponuja prostor za rezervna rezila.
 

 

Praktična modularna zasnova
Prirobnice ležajev in vijačni priključki so zanesljivo zatesnjeni s tesnilnimi obročki. Čelne zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot celoto, tudi vmesne zobnike je mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - enostavneje ne bi moglo biti.
 

 

SENSOSAFE
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.
 

 

Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 
Strojna oprema
Med košnjo območje pred kosilnicami skenira vrstica z optičnimi senzorji.
LED dioda, vgrajena v vsak senzor, oddaja svetlobo v bližnjem infrardečem spektralnem območju. Svetloba, ki je za človeka nevidna, se od vegetacija odbija nazaj do senzorja. Vendar pa rjav kožuh srnjadi in drugih mali živali odbija svetlobo z drugačno jakostjo kot rastline. Senzorji to zaznajo in pošljejo električni signal krmilni enoti v kabini traktorja.
 
Programska oprema
Sensosafe se upravlja prek terminala SELECT CONTROL.
Če je zaznana divja žival, kontrolni terminal voznika opozori z vizualnim in zvočnim signalom. Voznik ima dovolj časa, da ustavi ali dvigne kosilnico.
 
Enostavno delovanje
Občutljivost sprožitve je mogoče natančno nastavite. Na ta način se lahko prag sprožitve optimalno prilagodi vsakemu pridelku.
Zlaganje v delovni ali transportni položaj se prav tako upravlja z upravljalnim terminalom SELECT CONTROL.
 

 

SENSOSAFE 300
Sensosafe 300 je bil razvit za kosilnice do približno 3 metrov. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja.
Pri uporabi s sprednjo kosilnico NOAVAALPIN sistem skenira naslednji prehod. V ta namen je mogoče senzorsko palico SENSOSAFE namestiti na sprednji ali zadnji nosilec. Tako ima voznik dovolj časa, da ustavi traktor in dvigne kosilnico.
Za uporabo naprave SENSOSAFE 300 na zadnji delu traktorja, je za uporabo brez sprednje kosilnice, na voljo dodatna sprednja utež. Če se vlečna naprava traktorja prosto premika, se lahko na ta način izognemo vibracijam na senzorski palici.
Senzorska palica se med prevozom zloži navpično v varen položaj za transport.

 

 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!