Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Zadnje kosilnice NOVACAT s sredinskim vpetjem zagotavljajo majhen kontakten tlak in popolno sledenje terenu.

 

Kosilnice so opremljene z diski za oblikovanje zgrabka ali gnetilnikom, da popolnoma zadostijo vašim zahtevam. NOVACAT 402 ED z delovno širino 3,88 m je največja kosilnica z gnetilnikom in zadnjim vpetjem na trgu.

 

Glede na delovno širino so zadnje kosilnice NOVACAT na voljo z navpičnim ali vodoravnim transportnim položajem.

 

Zadnje kosilnice NOVACAT so na voljo z delovno širino 2,62 m / 3,04 m / 3,46 m / 3,88 m / 4.30 m.
 

 

 

 

 

 

 

PREDNOSTI KOSILNICE
 
Najboljša kakovost krme
Visoko donosna živina potrebuje visokokakovostno krmo. Prežvekovalci so pri krmi zelo izbirčni. Najraje imajo krmo, ki je čista in okusna. Temelj visokokakovostne krme je tehnologija čiste košnje.
Z diskastimi kosilnicami NOVADISC in NOVACAT podjetja Pöttinger boste zaradi edinstvenega sledenja terenu in odlične kakovosti košnje poskrbeli za čisto krmo.
Tehnologijo FLOATING CUT, razvita s strani podjetja Pöttinger že v osemdesetih letih, optimalno zmanjšuje težo kosilnic. Sredinsko ali stransko vzmetenje z maksimalnim sledenjem tlom, močne vzmeti ali razbremenilni cilindri in inteligentna kinematika pomagajo zagotoviti kakovostno spravilo krme.
 
Najboljša kakovost reza
Kakovost reza je zelo pomembna, zato je bil razvit kosilni greben Pöttinger.
Preizkušen kosilni greben je srce vsake diskaste kosilnice Pöttinger. Njegova glavna naloga je zagotoviti čisti rez. Izjemno ravno varjen kosilni greben z vpetimi kosilnimi rezili izpolnjuje vse ključne lastnosti dobrih kosilnic: vrhunsko kakovost košnje, nemoteno delovanje in moč. Zagotavlja čisto krmo, košnjo za košnjo, skozi celotno življenjsko dobo kosilnice.
 

 

Trajnost
Pri spravilu krme so pomembni robustni stroji, na katere se lahko zanesete. V podjetju Pöttinger pri izdelavi kosilnic uporabljajo le visokokakovostne sestavne dele.
Začne se z rezalno palico, ta je izdelana iz jekla najboljše kakovosti. Kovinske plošče so lasersko izrezane in robotsko varjene z največjo natančnostjo.
V robustni rezalni letvi deluje izjemno vzdržljiv pogonski sklop PÖTTINGER. Edinstven koncept pogona TRI DRIVE je zasnovan tako, da zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo.
Visokokakovostni katodni temeljni premaz in prašno lakiranje zagotavljata elastičnost in trajnost. Zaradi privlačnih barv in sodobnega dizajna boste zagotovo uživali pri delu s temi stroji, ki ohranjajo svojo vrednost.
 

 

Udobje
Preprosto vzdrževanje
Pri podjetju Pöttinger dejejo velik pomen udobnemu upravljanju in preprostemu vzdrževanju. Njihovi inženirji so poskrbeli, da lahko kosilnico z minimalnim naporom ohranjate v odličnem stanju. Dolgi intervali mazanja in lahka dostopnost do mazalnih mest vam omogoča, da učinkovito izkoristite pogosto zelo kratko obdobje žetve.
Dostop do rezalne palice je enostaven zahvaljujoč zložljivi zaščiti. Tako lahko rezila hitro in enostavno zamenjate.
 
Hitra menjava rezil
Sistem hitre menjave nožev PÖTTINGER omogoča enostavno in preprosto menjavo nožev kosilnic. S ključem za rezila samo pritisnite vzmetno sponko in zamenjajte rezilo.
Priročna škatla za rezila na vzglavju zagotavlja prostor za nadomestna rezila. Orodje za menjavo je vedno na kosilnici.
Rezilo je varno pritrjeno z vzmetno sponko. Zatič rezila je privit na disk kosilnice. Po potrebi ga je mogoče stroškovno učinkovito zamenjati.
 

 

Čista priprava
Zakaj uporabljati gnetilnik?
Da bi ohranili čim višjo energijsko vrednost pridelka, je potrebno hitro in nežno sušenje.
Pri košnji s gnetilnikom prihranite predvsem eno: čas. V kosilnico vgrajeni prsti ali valj upogibajo ali drobijo pridelek ter ustvarijo široko in rahlo krmno preprogo, kar je najboljši predpogoj za hitro sušenje.
 
Najboljša kakovost silaže
Uporaba gnetilnika olajša sproščanje celičnega soka v silosu. To povzroči hitrejše zmanjšanje vrednosti pH. To pomeni, da silaža hitreje doseže stabilno stanje.
 
Pravi gnetilnik za vsak pridelek
Gnetilnik ima nalogo, da razbije voskasto plast pokošenega pridelka, tako da se ta hitreje posuši in ga je mogoče prej shraniti.
Za najboljše delovne rezultate je potrebno izbrati gnetilnik, ki ustreza krmi, ki jo želite pokositi. ED gnetilnik s prsti je primeren za travnato krmo. Ta zadene stebla pridelka. Za posebno listnato krmo je priporočljivo uporabljati gnetilnik RCB, ki drobi krmo.
 
Ena kosilnica - tri možnosti košnje
Podjetje Pöttinger vam omogoča največjo prilagodljivost. Z kompletom za hitro menjavo lahko enostavno odstranite oba gnetilnika. Glede na delovne razmere lahko menjujete med gnetilnikom s prsti in valjastim gnetilnikom. Glede na delovne razmere lahko preklapljate med gnetilnikoma, če pa želite popolnoma odpraviti učinek gnetenja pa lahko namestite zaščitno zaveso. To je popolna vsestranskost.
Kako hitro namestiti drug gnetilnik?
- Odstranite klinasti jermen
- Namestite ohišje gnetilnika
- Odvijte pritrdilne element gnetilnika
- Odstranite gnetilnik
- Namestite zaščitno zaveso / drug gnetilnik
 

 

SENSOSAFE
 
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.
 
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 

 

TEHNOLOGIJA
 
KOSILNI GREBEN
Elegantna in dinamična zasnova
PÖTTINGER-jev kosilni greben navdušuje s svojo elegantno in dinamično obliko. 4 cm visoka rezalna palica zagotavlja optimalen pretok krme. Zaradi svoje širine 28 cm, rezalna palica zagotavlja najboljše sledenje tlom, kar je idealen pogoj za vrhunsko košnjo.
 

 

Čista krma
Izboljšan sprednji rob rezalne letve omogoča, da se zemlja pretaka pod njo in jo tako popolnoma loči od pridelka. Strgala preprečujejo nabiranje umazanije na zgornji površini. Zaobljene površine diska izboljšajo učinek prenosa preko rezalne palice.
 
Varjena konstrukcija
Vse prednosti rezalne palice so posledica njene kompaktne elegantne oblike in natančno varjene konstrukcije. To zagotavlja vrhunsko robustnost hkrati s kompaktno zasnovo.
Dodatna prednost varjene rezalne palice je, da olje za menjalnik ostane trajno tam, kjer mora biti - v menjalniku. Tudi po večletni uporabi ostane rezalna palica tesna, zato olje ne pušča.
 
Vpeta rezila - za urejen vzorec košnje
Vpeta rezila kosilnice ustvarijo urejen vzorec košnje. Vrtijo se zelo blizu površine rezalne palice in nasprotnega rezila. To zagotavlja čisto in kakovostno rezanje tudi v vlažnih in blatnih razmerah.
Rezila so trdno pritrjena z močnimi vzmetnimi sponkami. Poleg tega jih je enostavno zamenjati. Vijak rezila je privit na disk kosilnice in ga lahko po potrebi z nizkimi stroški zamenjate. Tudi nasprotno rezilo je vpeto na mestu, zato ga je mogoče enostavno zamenjati.
Optimalno prekrivanje poti rezil zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

TRI DRIVE
 
Koncept
Pogonski sklop rezilne palice Pöttinger je znan po svoji vzdržljivosti in trpežnosti.
 
Pogonski sklop s stožčastimi zobniki poteka po ravni poti s praktično enako velikimi zobniki. Na zobnikih so vedno trije zobje v medsebojnem stiku, kar zagotavlja optimalen prenos moči. Poleg tega so posamezni zobniki manj obremenjeni v primeru udarca kamna.
Posebej brušena površina zobnikov, v oljni kopeli, zagotavlja gladko delovanje. To znatno zmanjša raven hrupa.
- Garnitura zobnikov 39/50
- Višina zobnika 17,5 mm
 

 

Praktična modularna zasnova
Stožčaste zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot eno samo enoto. Vmesna kolesa je prav tako mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - lažje ne bi moglo biti!
Prirobnica ležaja in valjčni spoji so zanesljivo zaščiteni z gumijastimi tesnili. S tem preprečite, da bi v menjalnik prišla umazanija ali prah.
Prav tako preprečuje uhajanje olja.
 
Visokozmogljivi ležaji
V opornih gredeh posameznih kosilnih grenih so ležaji za visoke obremenitve. Trajni dvoredni kotni kroglična ležaji, z razmikom med ležaji 60 mm, so izjemno odporni na obremenitve. Udarne obremenitve se absorbirajo brez težav.
 
Pritrjena gred
Visoko trdne gredi so pritrjene na zobniška kolesa. Vse dele je tako po potrebi preprosto zamenjati.
- Izvod gredi
- Stožčasti ležaj
- Prirobnica ležaja
- Čelni zobnik
 
Nemoteno delujoč pogonski sklop
Posebnost kosilnic Pöttinger je izjemno gladko delovanje. Serija NOVACAT ima pogonski sklop s torno blokado neposredno na prvi disk kosilnice. Kardanske gredi zagotavljajo povezavo med kotnim menjalnikom in rezalno palico brez napetosti.
Pri vseh kosilnicah je v pogonski sklop vgrajen prosti tek.
 

 

Možnosti opreme
 
Prilagojena oprema
Na voljo je veliko število dodatne opreme, ki zadovoljijo vaše individualne zahteve.
 
Krmilni stožci
Agresivna oblika podajalnega stožca spodbuja pretok pridelka. Poleg tega je mogoče namestiti tudi vrata za prekopavanje./ priključek za oblikovanje odsekov.
 

 

Drsne palice odporne proti obrabi
Široke drsne palice iz kaljenega borovega jekla so odporne na udarce in preprečujejo nabiranje zemlje.
Gladka spodnja stran rezalne palice z zaobljenimi drsnimi letvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate tudi pri ostrih zavojih.
Po želji lahko namestite dodatne obrabne letve za zaščito spodnje strani rezalne palice. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 
Drsniki z visokim rezom
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 50 na 120 mm. Zaradi velikega polmera in velike kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi. Poleg tega se s tem zaščiti tudi trata.
- Drsnik z visokim rezom + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej za kamnita tla
- Visok rezalni drsnik + 40 mm, zlasti za poljsko krmo
- Drsniki z visokim rezom tudi za obe zunanji drsni plošči
 
Težke rezalne palice HEAVY DUTY
Za posebej kamnita območja je opcijsko na voljo dodatna ojačitev z rezalnih palic.
 

 

SREDINSKO VPETJE S HIDRAVLIČNO RAZBREMENITVEJO TEŽE
 
Veliko območje nihanja +/- 22,5° omogoča enostavno košnjo na neravnih tleh in pobočjih.
 

 

Učinkovita razbremenitev
Hidravlična razbremenitev zagotavlja enakomeren pritisk na tla po celotni širini kosilnega grebena. Pritisk kosilnega grebena na tla je mogoče brezstopenjsko prilagajati glede na stanje tal in nameščene naprave za urejanje ali oblikovanje zgrabka. Pritisk na tla lahko preprosto preverite na manometru.
 
Največja oddaljenost od tal
Velika oddaljenost od tal (50cm na odsekih obračanja) zagotavlja, da lahko vozite rtih, ne da bi jih poškodovali, in olajša manevriranje okrog ovir, kot je npr. mejni stebrički.
 

 

Stabilizacijski cilinder
Med dvigovanjem kosilnico stabilizira stabilizacijski valj. To prepričuje, da bi se kosilnica zibala, kar olajša vožnjo po grbinah/poljanah in zagotavlja večjo stabilnost med prevozom.  
 
Dva položaja vpetja
Za kosilnice NOVACAT 352 / 402 / 442 sta možna dva položaja vpetja kosilnice. Obrat pritrditve za 180° omogoča optimalni izkoristek pri 3m in 3,5m čelnih kosilnicah. NOVACAT 262 / 302 / 352 V so idealne za kombiniranje s 3m čelnimi kosilnicami.  
 
Plavajoči rez - Floating cut
Pri zadnjih kosilnicah NOVACAT s sredinskim vpetjem je kosilni greben enakomerno razbremenjen po celotni širini košnje. Kosilnica drsi  po vseh obrisih tal. Pokošen pridelek ostane čist, zaradi manjše porabe energije pa prihranite tudi gorivo.
 

 

Vpetje
Spremenljivo vpetje
Bočne kosilnice lahko s pomočjo nastavljivih pritrdilnih sornikov hitro in enostavno namestite na traktor. Tako v celoti izkoristite celotno širino košnje. Praktično držalo kardanske gredi olajša pripenjanje.
 

 

Hidravlični sprednji vlečni drog
Hidravlična sprednja roka vlečnega mehanizma zagotavlja enostavno vpetje, ne da bi morali prilagajati vzvode vlečnega mehanizma na traktorju. Prav tako imate koristi od ustrezne razbremenitve in optimalne oddaljenosti od tal na rtu.
 

 

Zaščita pred trkom
Za zaščito stroja se lahko kosilni greben v primeru trka z ovirami zloži nazaj. Sprožilni tlak varnostne naprave za preprečevanje trka je nastavljiv. NOVACAT 262 / 302 / 352 V imajo serijsko vgrajeno mehansko varnostno napravo za preprečevanje trka. Kot dodatna oprema je na voljo tudi hidravlična varnostna naprava za preprečevanje trka. Pri NOVACAT 302 CF / 352 / 402 / 442 je hidravlična varnostna naprava za preprečevanje trka serijska.
 

 

Transport
Vertikalna transportna namestitev
Praktičen transportni položaj dosežete z nagibom kosilnice za 115°. Tako je transportna višina čim nižja. Težišče je na sredini traktorja, zato je pogled nazaj neoviran prek obeh zunanjih ogledal. Optimalna razporeditev težišča zagotavlja udobno vožnjo.
(NOVACAT 262 / 302 / 352 V)

Opozorilni znaki in osvetlitev kosilnice so standardni.
 

 

Horizontalni transportni položaj
Ozek in nizek transportni položaj je mogoč s hidravličnim zasukom kosilnih enot nazaj. Tako lahko med prevozom spremljate vse, kar je za vami.
(NOVACAT 352 / 402 / 442 / 302 CF)
Opozorilni znaki in osvetlitev so standardni.
 

 

Protiutež
Za vse kosilnice z horizontalnim zlaganjem je opcijsko na voljo protiutež. Balansiranje je mogoče do 530 kg. S tem se poveča obremenitev levega zadnjega kolesa. Poleg tega se zmanjša rotacijska obremenitev/torozija dvižne gredi. Zagotovljena je večja varnost med vožnjo.
 

 

CROSS FLOW vijačni transporter
 
Združevanje redov brez gnetilnika
CROSS FLOW je stroškovno učinkovit sistem za združevanje redov/odsekov. V kosilno enoto v kosilno enoto je vgrajen prečni valjčni transporter, ki krmo odlaga tako, kot želite: bodisi zbrano na kupu ali razpršeno po celotni delovni širini zadnje kosilnice ali na eni strani široko.
CROSS FLOW je na voljo NOVACAT 302 z delovno širino 3,04m in za NOVACAT 352 z delovno širino 3,46m.
 

 

Najboljša krma
Če ne uporabljate balzama, je krma obdelana zelo nežno. Krma teče neposredno iz travnika v red/zgrabek skozi zaprt korito. Vdor umazanije je zmanjšan na minimum. Poleg tega se izognemo izgubam zaradi drobljenja.
 
Stroškovna učinkovitost
Sistem CROSS FLOW deluje brez gnetilnika, zato je zanj značilna majhna teža v primerjavi z običajnimi sistemi za oblikovanje zgrabka. S tem ne varujete le tla, ampak tudi prihranite gorivo: v primerjavi s sistemom prečnega transporterja je pri sistemu CROSS FLOW potrebno 20% manj moči. Ožji model lahko uporabljate s traktorji z močjo od 100 KM naprej. Bolj stroškovno učinkovito ne gre.
 
Maksimalna zmogljivost
Valjčni transporter je v kosilnico nameščen pod rahlim kotom. To zagotavlja optimalno pretočnost. Tudi velike količine travinja ali silaže iz celostebeljnih rastlin se učinkovito in čisto spravijo v urejen zgrabek. Strgala na zadnji steni polža zagotavljajo gladko delovanje brez zamašitev pri različnih vrstah krme.
 
Hidravlično odpiranje zadnje plošče
Za še večje udobje lahko zadnjo ploščo odpirate hidravlično, z udobja sedeža traktorja. Zaradi tega je sistem idealen za fleksibilno uporabo.
Sistem CROSS FLOW vam ponuja številne prednosti in vam zaradi svoje vsestranskosti olajša vsakodnevno delo.

 

Enostavna postavitev pasu
Odbojna plošča je nameščena tako, da lahko krmo takoj po košnji poberete in odpeljete. Opcijska zavesa/plašč zagotavlja čisto in urejeno obliko reza, ki jo lahko takoj pobereta nakladalni voz ali balirka. Hidravlično zlaganje pa vam omogoča maksimalno prilagodljivost.
 
Integrirana košnja
Pri košnji vzdolž meje polja lahko polnilni sveder s prečnim tokom prenaša pridelek v notranjost. To zagotavlja, da krma med nadaljnjim obračanjem ostane znotraj meja polja.
 

 

Kombinirano odlaganje
Ko je zadnja stena zaprta, prečni polž prenese pridelek iz enote kosilnice v sredino redi prednje kosilnice -  odlaga se rahla in enakomerna plast.
V kombinaciji s 3 metrsko sprednjo kosilnico lahko pokosite 12 metrov širine v dveh pasovih, pri čemer sta postavljena dva reda med seboj oddaljena približno 6m. Pri naslednjem prehodu zadošča sredinski zgrabljalnik z dvema rotorjema.. Na ta način lahko bistveno zmanjšate število prehodov in zaščitite tla ter krmo. Prihranite tudi dragoceni čas in gorivo.
 

 

Širok raztros
Za intenzivnejše sušenje pridelka odprite zadnji steno, da razprostrete široko in ohlapno preprogo krme.
Učinek lahkega gnetenja je koristen, saj se zaradi prečnega pretoka valja posevek med prenosom obrača, kar pospeši sušenje krme.
 

 

ED GNETILNIK S PRSTI
Hitro in enakomerno sušenje
Prsti na gnetilniku EASY DRY v obliki črke V iz kaljenega jekla zadenejo stebla v posevku in zagotavljajo neprekinjen dotok krme.
Okrogli pokrov gnetilnika in nastavljive vodilne lopatice omogočajo odlaganje enakomernega in ohlapnega odkosa.
Z nastavitvijo razdalje med prsti in nasprotno loputo lahko prilagodite intenzivnost gnetenja.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

Dolga življenjska doba
Prsti so elastično nameščeni na gumijastih blokih, ki so zasnovani tako, da se upogibajo in se ob trku z ovirami zložijo nazaj.
Moč se iz menjalnika kosilnega grebena na rotor prenaša s klinastimi jermeni z vzmetenim zategovalnikom jermena.
Robusten pogon s klinastim jermenom zagotavlja majhno težo in gladko delovanje pogonskega sistema.
Mesto za mazanje se nahaja na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop.
 
Dobavljiv za: NOVACAT 262 / 302 / 352 / 402
 

 

RCB VALJASTI GNETILNIK
RCB valjčni gnetilnik je zaradi svoje nežne obdelave še posebej primeren za listnato krmo, kot sta lucerna ali detelja.
 
Nežno in učinkovito
Valji se med seboj prepletajo, da enakomerno zmečkajo stebla in ustvarijo enakomerno podlogo krme.
Razmik med valji in pritisk naprave je mogoče prilagoditi.
Tlak gnetilnika lahko nastavite na obeh straneh s pomočjo nastavljivih spiralnih vzmeti.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

Zanesljiv in vzdržljiv
Robustna osrednja cev ima premer 140 mm. Poliuretanski profil je vulkaniziran na osrednji cevi valja z zunanjim premerom 200 mm. Profili gnetilnika so trši od gume in zato še posebej odporni proti obrabi.
 
Oba valja sta gnana, kar omogoča največjo zmogljivost. Pogonski sistem z zobatim jermenom zahteva malo vzdrževanja in je zaščiten pred vdorom umazanije. Napetost jermena lahko zelo enostavno preverite z zunanje strani. Mesto za mazanje je na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop.
 
Dobavljiv za: NOVACAT 262 / 302 / 352
 

 

SENSOSAFE
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.

 

 

SENSOSAFE 300
Sensosafe 300 je bil razvit za kosilnice do približno 3 metrov. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja. Če senzorji kaj zaznajo, hidravlika kosilnice samodejno dvigne kosilnico, hkrati pa voznik v kabini traktorja prejme signal, da lahko ustavi traktor.
Pri uporabi z zadnjo kosilnico je sistem SENSOSAFE nameščena na prednjo hidravliko. Tako ima voznik dovolj časa da ustavi ali dvigne kosilnico.
 
SENSOSAFE 300 je neodvisen od proizvajalca in se lahko uporablja z vašo obstoječo kosilnico.

 

 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!