Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Zadnje kosilnice NOVADISC s stranskim vpetjem so lahke in jih lahko uporabljate s traktorji do 40 km/h. Zanesljive so tudi ob uporabi na pobočjih in pri košnji nasipov.
 
Bočne kosilnice NOVADISC so na voljo z delovno širino 2,20 m / 2,62 m / 3,04 m / 3,88 m / 3,46 m.
 

 

 

PREDNOSTI KOSILNICE
 
Najboljša kakovost krme 
Visoko donosna živina potrebuje visokokakovostno krmo. Prežvekovalci so pri krmi zelo izbirčni. Najraje imajo krmo, ki je čista in okusna. Temelj visokokakovostne krme je tehnologija čiste košnje.
Z diskastimi kosilnicami NOVADISC in NOVACAT podjetja Pöttinger boste zaradi edinstvenega sledenja terenu in odlične kakovosti košnje poskrbeli za čisto krmo.
Tehnologijo FLOATING CUT, razvita s strani podjetja Pöttinger že v osemdesetih letih, optimalno zmanjšuje težo kosilnic. Sredinsko ali stransko vzmetenje z maksimalnim sledenjem tlom, močne vzmeti ali razbremenilni cilindri in inteligentna kinematika pomagajo zagotoviti kakovostno spravilo krme.
 
Najboljša kakovost reza
Kakovost reza je zelo pomembna, zato je bil razvit kosilni greben Pöttinger.
Preizkušen kosilni greben je srce vsake diskaste kosilnice Pöttinger. Njegova glavna naloga je zagotoviti čisti rez. Izjemno ravno varjen kosilni greben z vpetimi kosilnimi rezili izpolnjuje vse ključne lastnosti dobrih kosilnic: vrhunsko kakovost košnje, nemoteno delovanje in moč. Zagotavlja čisto krmo, košnjo za košnjo, skozi celotno življenjsko dobo kosilnice.
 

 

Trajnost
Pri spravilu krme so pomembni robustni stroji, na katere se lahko zanesete. V podjetju Pöttinger pri izdelavi kosilnic uporabljajo le visokokakovostne sestavne dele.
Začne se z rezalno palico, ta je izdelana iz jekla najboljše kakovosti. Kovinske plošče so lasersko izrezane in robotsko varjene z največjo natančnostjo.
V robustni rezalni letvi deluje izjemno vzdržljiv pogonski sklop PÖTTINGER. Edinstven koncept pogona TRI DRIVE je zasnovan tako, da zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo.
Visokokakovostni katodni temeljni premaz in prašno lakiranje zagotavljata elastičnost in trajnost. Zaradi privlačnih barv in sodobnega dizajna boste zagotovo uživali pri delu s temi stroji, ki ohranjajo svojo vrednost.
 

 

Udobje
Preprosto vzdrževanje
Pri podjetju Pöttinger dejejo velik pomen udobnemu upravljanju in preprostemu vzdrževanju. Njihovi inženirji so poskrbeli, da lahko kosilnico z minimalnim naporom ohranjate v odličnem stanju. Dolgi intervali mazanja in lahka dostopnost do mazalnih mest vam omogoča, da učinkovito izkoristite pogosto zelo kratko obdobje žetve.
Dostop do rezalne palice je enostaven zahvaljujoč zložljivi zaščiti / zaščitni ponjavi. Tako lahko rezila hitro in enostavno zamenjate.
 
Hitra menjava rezil
Sistem hitre menjave nožev PÖTTINGER omogoča enostavno in preprosto menjavo nožev kosilnic. S ključem za rezila samo pritisnite vzmetno sponko in zamenjajte rezilo.
Priročna škatla za rezila na vzglavju zagotavlja prostor za nadomestna rezila. Orodje za menjavo je vedno na kosilnici.
Rezilo je varno pritrjeno z vzmetno sponko. Zatič rezila je privit na disk kosilnice. Po potrebi ga je mogoče stroškovno učinkovito zamenjati.
 

 

Ekonomičnost
Lahka konstitucija z visoko togostjo
Zadnje kosilnice NOVADISC imajo visoko trdnost in nizko težo. V svojem razredu sta lahka. Te kosilnice je mogoče upravljati z manjšimi traktorji z močjo od 40 KM naprej. Tako prihranite gorivo in nemoteno kosite.

Idealno za uporabo na pobočjih
Lahke bočne kosilnice NOVADISC so idealne za uporabo na pobočjih. Poleg tega so zelo primerne za košnjo nasipov.
 

 

SENSOSAFE
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.
 
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 

 

TEHNOLOGIJA
 
KOSILNI GREBEN
Elegantna in dinamična zasnova
PÖTTINGER-jev kosilni greben navdušuje s svojo elegantno in dinamično obliko. 4 cm visok kosilni greben zagotavlja optimalen pretok krme. Zaradi svoje širine 28 cm, kosilni greben zagotavlja najboljše sledenje tlom, kar je idealen pogoj za vrhunsko košnjo.
 

 

Čista krma
Izboljšan sprednji rob kosilnega grebena omogoča, da se zemlja pretaka pod njo in jo tako popolnoma loči od pridelka. Strgala preprečujejo nabiranje umazanije na zgornji površini. Zaobljene površine diska izboljšajo učinek prenosa preko kosilnega grebena.
 
Varjena konstrukcija
Vse prednosti kosilnega grebena so posledica njene kompaktne elegantne oblike in natančno varjene konstrukcije. To zagotavlja vrhunsko robustnost hkrati s kompaktno zasnovo.
Dodatna prednost varjenega kosilnega grebena je, da olje za menjalnik ostane trajno tam, kjer mora biti - v menjalniku. Tudi po večletni uporabi ostane rezilo tesno, zato olje ne pušča.
 
Vpeta rezila - za urejen vzorec košnje
Vpeta rezila kosilnice ustvarijo urejen vzorec košnje. Vrtijo se zelo blizu površine kosilnega grebena in nasprotnega rezila. To zagotavlja čisto in kakovostno rezanje tudi v vlažnih in blatnih razmerah.
Rezila so trdno pritrjena z močnimi vzmetnimi sponkami. Poleg tega jih je enostavno zamenjati. Vijak rezila je privit na disk kosilnice in ga lahko po potrebi z nizkimi stroški zamenjate. Tudi nasprotno rezilo je vpeto na mestu, zato ga je mogoče enostavno zamenjati.
Optimalno prekrivanje poti rezil zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

TRI DRIVE
Pogonski sklop rezilne palice Pöttinger je znan po svoji vzdržljivosti in trpežnosti.
 
Pogonski sklop s stožčastimi zobniki poteka po ravni poti s praktično enako velikimi zobniki. Na zobnikih so vedno trije zobje v medsebojnem stiku, kar zagotavlja optimalen prenos moči. Poleg tega so posamezni zobniki manj obremenjeni v primeru udarca kamna.
Posebej brušena površina zobnikov, v oljni kopeli, zagotavlja gladko delovanje. To znatno zmanjša raven hrupa.
- Garnitura zobnikov 39/50
- Višina zobnika 17,5 mm
 

 

Praktična modularna zasnova
Stožčaste zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot eno samo enoto. Vmesna kolesa je prav tako mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - lažje ne bi moglo biti!
Prirobnica ležaja in valjčni spoji so zanesljivo zaščiteni z gumijastimi tesnili. S tem preprečite, da bi v menjalnik prišla umazanija ali prah.
Prav tako preprečuje uhajanje olja.
 
Visokozmogljivi ležaji
V opornih gredeh posameznih kosilnih bobnov so ležaji za visoke obremenitve. Trajni dvoredni kotni kroglična ležaji, z razmikom med ležaji 60 mm, so izjemno odporni na obremenitve. Udarne obremenitve se absorbirajo brez težav.
 
Pritrjena gred
Visoko trdne gredi so pritrjene na zobniška kolesa. Vse dele je tako po potrebi preprosto zamenjati.
- Izvod gredi
- Stožčasti ležaj
- Prirobnica ležaja
- Čelni zobnik
 
Vzdržljiv pogonskim sklop kosilnega grebena
Kompakten pogonski sklop in napetost pogonskega jermena, ki se uravnava z vzvratno napenjalno napravo/prek jermenice vzvratnega teka, zagotavljata robusten in zanesljiv prenos moči. V menjalnik je integriran prosti tek.
 
Rezalna palica brez notranjega čevlja
Ključna značilnost je lahek kosilni greben brez podloge. Pogonski sklop vstopa v kosilni greben za prvim diskom kosilnice. To pomeni, da lahko brez težav kosite v vogalih in na neravnih tleh.
 

 

Možnosti opreme
Prilagojena oprema
Na voljo je veliko število dodatne opreme, ki zadovoljijo vaše individualne zahteve.
 
Krmilni stožci
Agresivna oblika podajalnega stožca spodbuja pretok pridelka. Poleg tega je mogoče namestiti tudi vrata za prekopavanje./ priključek za oblikovanje odsekov.
 

 

Drsne palice odporne proti obrabi
Široke drsne palice iz kaljenega borovega jekla so odporne na udarce in preprečujejo nabiranje zemlje.
Gladka spodnja stran rezalne palice z zaobljenimi drsnimi letvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate tudi pri ostrih zavojih.
Po želji lahko namestite dodatne obrabne letve za zaščito spodnje strani rezalne palice. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 
Drsniki z visokim rezom
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 50 na 120 mm. Zaradi velikega polmera in velike kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi. Poleg tega se s tem zaščiti tudi trata.
- Drsnik z visokim rezom + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej za kamnita tla
- Visok rezalni drsnik + 40 mm, zlasti za poljsko krmo
- Drsniki z visokim rezom tudi za obe zunanji drsni plošči
 
Težke rezalne palice HEAVY DUTY
Za posebej kamnita območja je opcijsko na voljo dodatna ojačitev z rezalnih palic.
Stransko vpetje z razbremenitvijo teže
 

 

Prilagodljivo stransko vzmetenje
Veliko območje nihanja +22° / -30° omogoča enostavno košnjo na neravnih tleh in pobočjih. Z dvigom zaporne lopute je za kratek čas mogoča košnja do + 45°.
 

 

Edinstvena vzmetna razbremenitev
Dve razbremenilni vzmeti zagotavljata nizek kontakten tlak kosilnega grebena.
Edinstvena kinematika zagotavlja, da kosilni greben pritiska na tla za enako težo celotni širini.
 
Nastavljiv kontaktni tlak
Kontaktni tlak je mogoče prilagoditi posameznim delovnim razmeram. Zmanjšanje teže je mogoče nastaviti v treh stopnjah, ne da bi za to potrebovali orodje. Tako lahko čim bolj zmanjšate obrabo in porabo energije.
 
Sistem dvigovanja NOVADISC
Zaradi posebne kinematike se zunanji konec kosilnega grebena najprej dotakne tal, pri dvigovanju pa se najprej dvigne notranji del kosilnega grebena. Tako je vaša ruša popolnoma zaščitena.
 

 

Vpetje
Spremenljivo vpetje
Bočne kosilnice lahko s pomočjo nastavljivih pritrdilnih sornikov hitro in enostavno namestite na traktor.
Na izbiro sta dva pritrdilna okvirja z zunanjo širino od 1.800 do 2.200 mm ali od 2.200 do 2.600 mm.
 

 

Majhen prostor za shranjevanje
Z dodatnim drugim stojalom za parkiranje lahko vašo kosilnico parkirate navpično in tako prihranite prostor.
Praktično držalo kardanske gredi olajša pripenjanje.
 

 

Zaščita pred trkom in poškodbami
Za zaščito stroja se lahko kosilni greben v primeru trka z ovirami premakne nazaj. Mehanska varnostna naprava proti trčenju zagotavlja nihajni lok približno 12°. Ko se sproži, preprosto obrnite stroj za kratek čas nazaj, da se kosilni greben znova zatakne.
 

 

Transport
V transportnem položaju je kosilnica zložena za 102°. Tako imate v obeh vzvratnih ogledalih jasen pogled nazaj. Optimizirano težišče stroja zagotavlja varen in kompakten cestni prevoz. Z opcijskim hidravlično bočnim zaščitnim zlaganjem lahko dosežete najnižjo možno transportno višino.
Opcijsko so na voljo opozorilni znaki in osvetlitev LED.
 

 

SENSOSAFE
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.

 

 

SENSOSAFE 300
Sensosafe 300 je bil razvit za kosilnice do približno 3 metrov. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja. Če senzorji kaj zaznajo, hidravlika kosilnice samodejno dvigne kosilnico, hkrati pa voznik v kabini traktorja prejme signal, da lahko ustavi traktor.
Ko se uporablja s sprednjo kosilnico, sistem skenira naslednji prehod. SENSOSAFE se lahko namesti na hidravliko spredaj ali zadaj.
SENSOSAFE 300 je neodvisen od proizvajalca in se lahko uporablja z vašo obstoječo kosilnico.
 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!