Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Sprednja kosilnica NOVACAT ALPHA MOTION MASTER ima skrajšano nosilno konstrukcijo s tritočkovnim priklopom in je 34 cm bližje traktorju. Težišče se premika zelo blizu traktorja, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo tudi z lahkimi traktorji. Vodljivost je odlična tudi pri uporabi na pobočjih. Kosilnica ima tudi manjšo težo, kar vam pomaga prihraniti gorivo.
Namestitev gnetilnika s tem modelom ni možno.
 
Nova sprednja kosilnica NOVACAT ALPHA MOTION PRO navduši z novo zasnovo, prepriča s svojo prvovrstno prilagoditvijo tlom in olajša vaše vsakdanje delo: centralni mazalni sistem na nosilcu olajša servisiranje. Sprednja zaščita je preklopna z zaklepom za najboljši dostop do razbremenilnih vzmeti.
Košnja je mogoča brez gnetilnika, z diski za oblikovanje redi ali z gnetilnikom.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDNOSTI KOSILNICE
 
Najboljša kakovost krme
Visoko donosna živina potrebuje visokokakovostno krmo. Prežvekovalci so pri krmi zelo izbirčni. Najraje imajo krmo, ki je čista in okusna. Temelj visokokakovostne krme je tehnologija čiste košnje.
Z diskastimi kosilnicami NOVADISC in NOVACAT podjetja Pöttinger boste zaradi edinstvenega sledenja terenu in odlične kakovosti košnje poskrbeli za čisto krmo.
Tehnologijo FLOATING CUT, razvita s strani podjetja Pöttinger že v osemdesetih letih, optimalno zmanjšuje težo kosilnic. Sredinsko ali stransko vzmetenje z maksimalnim sledenjem tlom, močne vzmeti ali razbremenilni cilindri in inteligentna kinematika pomagajo zagotoviti kakovostno spravilo krme.
 

 

Trajnost
Pri spravilu krme so pomembni robustni stroji, na katere se lahko zanesete. V podjetju Pöttinger pri izdelavi kosilnic uporabljajo le visokokakovostne sestavne dele.
Začne se z rezalno palico, ta je izdelana iz jekla najboljše kakovosti. Kovinske plošče so lasersko izrezane in robotsko varjene z največjo natančnostjo.
V robustni rezalni letvi deluje izjemno vzdržljiv pogonski sklop PÖTTINGER. Edinstven koncept pogona TRI DRIVE je zasnovan tako, da zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo.
Visokokakovostni katodni temeljni premaz in prašno lakiranje zagotavljata elastičnost in trajnost. Zaradi privlačnih barv in sodobnega dizajna boste zagotovo uživali pri delu s temi stroji, ki ohranjajo svojo vrednost.
 

Udobje
Preprosto vzdrževanje
Pri podjetju Pöttinger dejejo velik pomen udobnemu upravljanju in preprostemu vzdrževanju. Njihovi inženirji so poskrbeli, da lahko kosilnico z minimalnim naporom ohranjate v odličnem stanju. Dolgi intervali mazanja in lahka dostopnost do mazalnih mest vam omogoča, da učinkovito izkoristite pogosto zelo kratko obdobje žetve.
Dostop do rezalne palice je enostaven zahvaljujoč zložljivi zaščiti / zaščitni ponjavi. Tako lahko rezila hitro in enostavno zamenjate.

 

Hitra menjava rezil
Sistem hitre menjave nožev PÖTTINGER omogoča enostavno in preprosto menjavo nožev kosilnic. S ključem za rezila samo pritisnite vzmetno sponko in zamenjajte rezilo.
Priročna škatla za rezila na vzglavju zagotavlja prostor za nadomestna rezila. Orodje za menjavo je vedno na kosilnici.
Rezilo je varno pritrjeno z vzmetno sponko. Zatič rezila je privit na disk kosilnice. Po potrebi ga je mogoče stroškovno učinkovito zamenjati.
 

 

Čista priprava
Zakaj uporabljati gnetilnik?
Da bi ohranili čim višjo energijsko vrednost pridelka, je potrebno hitro in nežno sušenje.
Pri košnji s gnetilnikom prihranite predvsem eno: čas. V kosilnico vgrajeni prsti ali valj upogibajo ali drobijo pridelek ter ustvarijo široko in rahlo krmno preprogo, kar je najboljši predpogoj za hitro sušenje.
 
Najboljša kakovost silaže
Uporaba gnetilnika olajša sproščanje celičnega soka v silosu. To povzroči hitrejše zmanjšanje vrednosti pH. To pomeni, da silaža hitreje doseže stabilno stanje.
 
Pravi gnetilnik za vsak pridelek
Gnetilnik ima nalogo, da razbije voskasto plast pokošenega pridelka, tako da se ta hitreje posuši in ga je mogoče prej shraniti.
Za najboljše delovne rezultate je potrebno izbrati gnetilnik, ki ustreza krmi, ki jo želite pokositi. ED gnetilnik s prsti je primeren za travnato krmo. Ta zadene stebla pridelka. Za posebno listnato krmo je priporočljivo uporabljati gnetilnik RCB, ki drobi krmo.
 
Ena kosilnica - tri možnosti košnje
Podjetje Pöttinger vam omogoča največjo prilagodljivost. Z kompletom za hitro menjavo lahko enostavno odstranite oba gnetilnika. Glede na delovne razmere lahko menjujete med gnetilnikom s prsti in valjastim gnetilnikom. Glede na delovne razmere lahko preklapljate med gnetilnikoma, če pa želite popolnoma odpraviti učinek gnetenja pa lahko namestite zaščitno zaveso. To je popolna vsestranskost.
Kako hitro namestiti drug gnetilnik?
- Odstranite klinasti jermen
- Namestite ohišje gnetilnika
- Odvijte pritrdilne element gnetilnika
- Odstranite gnetilnik
- Namestite zaščitno zaveso / drug gnetilnik
 

 

 

SENSOSAFE
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.

 

 

 

TEHNOLOGIJA
 
KOSILNI GREBEN
Elegantna in dinamična zasnova
PÖTTINGER-jev kosilni greben navdušuje s svojo elegantno in dinamično obliko. 4 cm visoka rezalna palica zagotavlja optimalen pretok krme. Zaradi svoje širine 28 cm, rezalna palica zagotavlja najboljše sledenje tlom, kar je idealen pogoj za vrhunsko košnjo.
 

 

Čista krma
Izboljšan sprednji rob rezalne letve omogoča, da se zemlja pretaka pod njo in jo tako popolnoma loči od pridelka. Strgala preprečujejo nabiranje umazanije na zgornji površini. Zaobljene površine diska izboljšajo učinek prenosa preko rezalne palice.
 
Varjena konstrukcija
Vse prednosti rezalne palice so posledica njene kompaktne elegantne oblike in natančno varjene konstrukcije. To zagotavlja vrhunsko robustnost hkrati s kompaktno zasnovo.
Dodatna prednost varjene rezalne palice je, da olje za menjalnik ostane trajno tam, kjer mora biti - v menjalniku. Tudi po večletni uporabi ostane rezalna palica tesna, zato olje ne pušča.
 
Vpeta rezila - za urejen vzorec košnje
Vpeta rezila kosilnice ustvarijo urejen vzorec košnje. Vrtijo se zelo blizu površine rezalne palice in nasprotnega rezila. To zagotavlja čisto in kakovostno rezanje tudi v vlažnih in blatnih razmerah.
Rezila so trdno pritrjena z močnimi vzmetnimi sponkami. Poleg tega jih je enostavno zamenjati. Vijak rezila je privit na disk kosilnice in ga lahko po potrebi z nizkimi stroški zamenjate. Tudi nasprotno rezilo je vpeto na mestu, zato ga je mogoče enostavno zamenjati.
Optimalno prekrivanje poti rezil zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

TRI DRIVE
Koncept
Pogonski sklop rezilne palice Pöttinger je znan po svoji vzdržljivosti in trpežnosti.
 
Pogonski sklop s stožčastimi zobniki poteka po ravni poti s praktično enako velikimi zobniki. Na zobnikih so vedno trije zobje v medsebojnem stiku, kar zagotavlja optimalen prenos moči. Poleg tega so posamezni zobniki manj obremenjeni v primeru udarca kamna.
Posebej brušena površina zobnikov, v oljni kopeli, zagotavlja gladko delovanje. To znatno zmanjša raven hrupa.
- Garnitura zobnikov 39/50
- Višina zobnika 17,5 mm
 
Praktična modularna zasnova
Stožčaste zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot eno samo enoto. Vmesna kolesa je prav tako mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - lažje ne bi moglo biti!
Prirobnica ležaja in valjčni spoji so zanesljivo zaščiteni z gumijastimi tesnili. S tem preprečite, da bi v menjalnik prišla umazanija ali prah.
Prav tako preprečuje uhajanje olja.
 
 

 

Visokozmogljivi ležaji
V opornih gredeh posameznih kosilnih bobnov so ležaji za visoke obremenitve. Trajni dvoredni kotni kroglična ležaji, z razmikom med ležaji 60 mm, so izjemno odporni na obremenitve. Udarne obremenitve se absorbirajo brez težav.
 
Pritrjena gred
Visoko trdne gredi so pritrjene na zobniška kolesa. Vse dele je tako po potrebi preprosto zamenjati.
- Izvod gredi
- Stožčasti ležaj
- Prirobnica ležaja
- Čelni zobnik
 
Nemoteno delujoč pogonski sklop
Posebnost kosilnic Pöttinger je izjemno gladko delovanje. Serija NOVACAT ima pogonski sklop s torno blokado neposredno na prvi disk kosilnice. Kardanske gredi zagotavljajo povezavo med kotnim menjalnikom in rezalno palico brez napetosti.
Pri vseh kosilnicah je v pogonski sklop vgrajen prosti tek.
 

 

Možnosti opreme
Prilagojena oprema
Na voljo je veliko število dodatne opreme, ki zadovoljijo vaše individualne zahteve.

 

Krmilni stožci
Agresivna oblika podajalnega stožca spodbuja pretok pridelka. Poleg tega je mogoče namestiti tudi vrata za prekopavanje./ priključek za oblikovanje odsekov.
 

 

Drsne palice odporne proti obrabi
Široke drsne palice iz kaljenega borovega jekla so odporne na udarce in preprečujejo nabiranje zemlje.
Gladka spodnja stran rezalne palice z zaobljenimi drsnimi letvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate tudi pri ostrih zavojih.
Po želji lahko namestite dodatne obrabne letve za zaščito spodnje strani rezalne palice. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 
Drsniki z visokim rezom
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 50 na 120 mm. Zaradi velikega polmera in velike kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi. Poleg tega se s tem zaščiti tudi trata.
- Drsnik z visokim rezom + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej za kamnita tla
- Visok rezalni drsnik + 40 mm, zlasti za poljsko krmo
- Drsniki z visokim rezom tudi za obe zunanji drsni plošči
 
Težke rezalne palice HEAVY DUTY
Za posebej kamnita območja je opcijsko na voljo dodatna ojačitev z rezalnih palic.
 

 

Nosilni okvir
Kosilnica NOVACAT ALPHA MOTION je na voljo z dvema različnima nosilcema, ALPHA MOTION MASTER in ALPHA MOTION PRO. Pri obeh modelih je težišče v vseh delovnih položajih blizu traktorja, kar omogoča gladko košenje.
Pri obeh modelih je mogoče stranske zaščite hidravlično zložiti s sedeža traktorja. Z opcijskim paketom hidravlične cevi in senzorjev lahko sprednje kosilnice ALPHA MOTION udobno upravljate z elektronskim krmilnim terminalom za kosilnice NOVACAT.
 

 

Vedno pravilno vpetje
Modela MASTER in PRO imata na desni strani nosilca nameščen indikator pravilne namestitve. Ta je dobro viden z voznikovega sedeža.
Pravilna postavitev sprednjega priključka zagotavlja popolno sledenje terenu in enakomeren pritisk na tla na celotni delovni razdalji.
 
Velik odmik od tal
Visok odmik od tal do 350 mm pri obračanju na rtih in v transportnem položaju zagotavlja, da lahko vozite po travnih rušah, ne da bi jih poškodovali in olajša transport kosilnice po neravnih tleh.  
Pri vožnji po cesti lahko kosilnico dvignete še višje s pomočjo sprednjega traktorskega priključka. Od naslednji uporabi kosilnice van indikator na nosilcu pomaga najti pravo višinsko razdaljo za sprednji priključek.  
 
Ozka glava
Z voznikovega sedeža imate popoln pregled nad območjem košnje. Zaradi ozke in naprej nagnjene oblike glave je ta popolnoma ujema s pokrovom motorja vašega traktorja.
 

 

ALPHA MOTION MASTER
Čelna kosilnica NOVACAT ALPHA MOTION MASTER navdušuje z izjemno kompaktno zasnovo in tritočkovnim priključkom. Traktorju je za 34 cm bližje kot kosilnica ALPHA MOTION PRO. To pomeni, da je na zadnji osi traktorja večja teža, kar izboljša vodljivost. Poleg tega je kosilnica lažja in jo je mogoče brez težav uporabljati z lažjimi traktorji, s čimer prihranite gorivo.
Uporaba getilinika s tem modelom ni mogoča.
Po želji je mogoče stranske ščitnike priročno hidravlično zložiti s sedeža traktorja.
Z opcijskim paketom hidravličnih cevi in senzorjev lahko sprednje kosilnice ALPHA MOTION udobno upravljate z elektronskimi krmilnimi elementi za udobje kombinacij kosilnic NOVACAT.
 

 

NOVACAT ALPHA MOTION PRO
Čelna kosilnica NOVACAT ALPHA MOTION PRO ponuja največje udobje pri upravljanju in vrhunsko sledenje terenu.
 - Tritočkovni priključek zagotavlja enostavno pritrditev na traktorje vseh velikosti.
 - Sprednja zaščita se zloži z enim samim vzvodom in omogoča optimalen dostop do kosilnega grebena za čiščenje in menjavo rezila.
 - Pokrov glave je mogoče enostavno odstraniti. To omogoča enostavno nastavitev razbremenilnih vzmeti.
 - Centralno mazanje na okvirju kosilnice olajša vzdrževanje.
 
Modele NOVACAT ALPHA MOTION PRO lahko uporabljate brez gnetilnika ali v kombinaciji z gnetilnikom ED in RCB.
 

 

SLEDENJE TLEM
Odlična nastavitev naklona
Vrhunska glava
Aktivni podporni okvir in povezovalne palice vodijo kosilni greben čez vsako valovitost. Ta enota se odziva hitro kot strela: kosilni greben se dvigne in lebdi nad vsako grbino ter zdrsne v vsako globino. Kosilnica se premika praktično v navpični ravnini, s čim zagotavlja kratke potisne razdalje na kardanski gredi in močno zmanjšuje dinamične obremenitve.
 
Velikodušno odmerjene vzmeti vzmetenja
Dve veliki reliefni vzmeti sta vgrajeni v glavo. Ti se hitro odzovejo na vsako neravnino na tleh, kar pomeni, da lega kosilnice ostane enaka na celotni delovni razdalji kosilnice. To zagotavlja enakomeren pritisk na tla in na najboljši možni način ščiti vašo zemljo. Vse hitrosti vožnje so mogoč, brez da bi bilo potrebno kosilni greben dvignil.
 
Odlična nastavitev naklona
NOVACAT ALPHA MOTION PRO: -9° / +12°
NOVACAT ALFA MOTION MASTER: -7° / +13°
 

 

Prečno gibanje
ALPHA MOTION pomeni tridimenzionalno sledenje terenu z izjemno svobodo gibanja. Kroglični zgibi na krmilu omogočajo edinstveno prečno nihanje +/-16°.
 

 

ED GNETILNIK S PRSTI
Hitro in enakomerno sušenje
Prsti v obliki črke V iz kaljenega jekla zadenejo stebla v posevku in zagotavljajo neprekinjen dotok krme.
Okrogli pokrov gnetilnika in nastavljive vodilne lopatice omogočajo odlaganje enakomernega in ohlapnega odkosa.
Z nastavitvijo razdalje med prsti in nasprotno loputo lahko prilagodite intenzivnost gnetenja.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

Dolga življenjska doba
Prsti so elastično nameščeni na gumijastih blokih, ki so zasnovani tako, da se upogibajo in se ob trku z ovirami zložijo nazaj.
Moč se iz menjalnika kosilnega grebena na rotor prenaša s klinastimi jermeni z vzmetenim zategovalnikom jermena.
Robusten pogon s klinastim jermenom zagotavlja majhno težo in gladko delovanje pogonskega sistema.
Mesto za mazanje se nahaja na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop.
 
Dobavljiv za: NOVACAT 261 / 301 / 351 ALPHA MOTION PRO
 

 

RCB VALJASTI GNETILNIK
RCB valjčni gnetilnik je zaradi svoje nežne obdelave še posebej primeren za listnato krmo, kot sta lucerna ali detelja.
 
Nežno in učinkovito
Valji se med seboj prepletajo, da enakomerno zmečkajo stebla in ustvarijo enakomerno podlogo krme.
Razmik med valji in pritisk naprave je mogoče prilagoditi.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

Zanesljiv in vzdržljiv
Robustna osrednja cev ima premer 140 mm. Poliuretanski profil je vulkaniziran na osrednji cevi valja z zunanjim premerom 200 mm. Profili gnetilnika so trši od gume in zato še posebej odporni proti obrabi.
Oba valja sta gnana, kar omogoča največjo zmogljivost. Pogonski sistem z zobatim jermenom zahteva malo vzdrževanja in je zaščiten pred vdorom umazanije. Napetost jermena lahko zelo enostavno preverite z zunanje strani. Mesto za mazanje je na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop.
 
Na voljo za: NOVACAT 261 / 301 / 351 ALPHA MOTION PRO
 

 

SENSOSAFE
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.

 

 

SENSOSAFE 300
Sensosafe 300 je bil razvit za kosilnice do približno 3 metrov. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja. Če senzorji kaj zaznajo, hidravlika kosilnice samodejno dvigne kosilnico, hkrati pa voznik v kabini traktorja prejme signal, da lahko ustavi traktor.
Ko se uporablja s sprednjo kosilnico, sistem skenira naslednji prehod. SENSOSAFE se lahko namesti na hidravliko spredaj ali zadaj.
 
SENSOSAFE 300 je neodvisen od proizvajalca in se lahko uporablja z vašo obstoječo kosilnico.
 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!