Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Vlečene kosilnice NOVACAT T z delovno širino 3,04 m / 3,46 m so idealne za košnjo z majhnimi traktorji. Pri vlečni različici s podvozjem ne potrebujete dvižne sile, zato lahko te kosilnice uporabljate tudi s traktorji z manjšo močjo.
 

 

 

 

 

 

PREDNOSTI KOSILNICE
 
Najboljša kakovost krme je osnova za uspeh
Visoko donosna živina potrebuje visokokakovostno krmo. Prežvekovalci so pri krmi zelo izbirčni. Najraje imajo krmo, ki je čista in okusna. Temelj visokokakovostne krme je tehnologija čiste košnje.
Z diskastimi kosilnicami NOVADISC in NOVACAT podjetja Pöttinger boste zaradi edinstvenega sledenja terenu in odlične kakovosti košnje poskrbeli za čisto krmo.
Tehnologijo FLOATING CUT, razvita s strani podjetja Pöttinger že v osemdesetih letih, optimalno zmanjšuje težo kosilnic. Sredinsko ali stransko vzmetenje z maksimalnim sledenjem tlom, močne vzmeti ali razbremenilni cilindri in inteligentna kinematika pomagajo zagotoviti kakovostno spravilo krme.
 
Najboljša kakovost reza
Kakovost reza je zelo pomembna, zato je bil razvit kosilni greben Pöttinger.
Preizkušen kosilni greben je srce vsake diskaste kosilnice Pöttinger. Njegova glavna naloga je zagotoviti čisti rez. Izjemno ravno varjen kosilni greben z vpetimi kosilnimi rezili izpolnjuje vse ključne lastnosti dobrih kosilnic: vrhunsko kakovost košnje, nemoteno delovanje in moč. Zagotavlja čisto krmo, košnjo za košnjo, skozi celotno življenjsko dobo kosilnice.
 
 
Trajnost
Pri spravilu krme so pomembni robustni stroji, na katere se lahko zanesete. V podjetju Pöttinger pri izdelavi kosilnic uporabljajo le visokokakovostne sestavne dele.
Začne se z rezalno palico, ta je izdelana iz jekla najboljše kakovosti. Kovinske plošče so lasersko izrezane in robotsko varjene z največjo natančnostjo.
V robustni rezalni letvi deluje izjemno vzdržljiv pogonski sklop PÖTTINGER. Edinstven koncept pogona TRI DRIVE je zasnovan tako, da zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo.
Visokokakovostni katodni temeljni premaz in prašno lakiranje zagotavljata elastičnost in trajnost. Zaradi privlačnih barv in sodobnega dizajna boste zagotovo uživali pri delu s temi stroji, ki ohranjajo svojo vrednost.
 

 

Udobje
Preprosto vzdrževanje
Pri podjetju Pöttinger dejejo velik pomen udobnemu upravljanju in preprostemu vzdrževanju. Njihovi inženirji so poskrbeli, da lahko kosilnico z minimalnim naporom ohranjate v odličnem stanju. Dolgi intervali mazanja in lahka dostopnost do mazalnih mest vam omogoča, da učinkovito izkoristite pogosto zelo kratko obdobje žetve.
Dostop do rezalne palice je enostaven zahvaljujoč zložljivi zaščiti / zaščitni ponjavi. Tako lahko rezila hitro in enostavno zamenjate.
 
Hitra menjava rezil
Sistem hitre menjave nožev PÖTTINGER omogoča enostavno in preprosto menjavo nožev kosilnic. S ključem za rezila samo pritisnite vzmetno sponko in zamenjajte rezilo.
Priročna škatla za rezila na vzglavju zagotavlja prostor za nadomestna rezila. Orodje za menjavo je vedno na kosilnici.
Rezilo je varno pritrjeno z vzmetno sponko. Zatič rezila je privit na disk kosilnice. Po potrebi ga je mogoče stroškovno učinkovito zamenjati.
 

 

Čista priprava
Zakaj uporabljati gnetilnik?
Da bi ohranili čim višjo energijsko vrednost pridelka, je potrebno hitro in nežno sušenje.
Pri košnji s gnetilnikom prihranite predvsem eno: čas. V kosilnico vgrajeni prsti ali valj upogibajo ali drobijo pridelek ter ustvarijo široko in rahlo krmno preprogo, kar je najboljši predpogoj za hitro sušenje.
 
Najboljša kakovost silaže
Uporaba gnetilnika olajša sproščanje celičnega soka v silosu. To povzroči hitrejše zmanjšanje vrednosti pH. To pomeni, da silaža hitreje doseže stabilno stanje.
 
Pravi gnetilnik za vsak pridelek
Gnetilnik ima nalogo, da razbije voskasto plast pokošenega pridelka, tako da se ta hitreje posuši in ga je mogoče prej shraniti.
Za najboljše delovne rezultate je potrebno izbrati gnetilnik, ki ustreza krmi, ki jo želite pokositi. ED gnetilnik s prsti je primeren za travnato krmo. Ta zadene stebla pridelka. Za posebno listnato krmo je priporočljivo uporabljati gnetilnik RCB, ki drobi krmo.
 
Ena kosilnica - tri možnosti košnje
Podjetje Pöttinger vam omogoča največjo prilagodljivost. Z kompletom za hitro menjavo lahko enostavno odstranite oba gnetilnika. Glede na delovne razmere lahko menjujete med gnetilnikom s prsti in valjastim gnetilnikom. Glede na delovne razmere lahko preklapljate med gnetilnikoma, če pa želite popolnoma odpraviti učinek gnetenja pa lahko namestite zaščitno zaveso. To je popolna vsestranskost.
Kako hitro namestiti drug gnetilnik?
- Odstranite klinasti jermen
- Namestite ohišje gnetilnika
- Odvijte pritrdilne element gnetilnika
- Odstranite gnetilnik
- Namestite zaščitno zaveso / drug gnetilnik
 

 

SENSOSAFE
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.
 
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 

 

TEHNOLOGIJA
 
KOSILNI GREBEN
Elegantna in dinamična zasnova
PÖTTINGER-jev kosilni greben navdušuje s svojo elegantno in dinamično obliko. 4 cm visoka rezalna palica zagotavlja optimalen pretok krme. Zaradi svoje širine 28 cm, rezalna palica zagotavlja najboljše sledenje tlom, kar je idealen pogoj za vrhunsko košnjo.
 

 

Čista krma
Izboljšan sprednji rob rezalne letve omogoča, da se zemlja pretaka pod njo in jo tako popolnoma loči od pridelka. Strgala preprečujejo nabiranje umazanije na zgornji površini. Zaobljene površine diska izboljšajo učinek prenosa preko rezalne palice.
 
Varjena konstrukcija
Vse prednosti rezalne palice so posledica njene kompaktne elegantne oblike in natančno varjene konstrukcije. To zagotavlja vrhunsko robustnost hkrati s kompaktno zasnovo.
Dodatna prednost varjene rezalne palice je, da olje za menjalnik ostane trajno tam, kjer mora biti - v menjalniku. Tudi po večletni uporabi ostane rezalna palica tesna, zato olje ne pušča.
 
Vpeta rezila - za urejen vzorec košnje
Vpeta rezila kosilnice ustvarijo urejen vzorec košnje. Vrtijo se zelo blizu površine rezalne palice in nasprotnega rezila. To zagotavlja čisto in kakovostno rezanje tudi v vlažnih in blatnih razmerah.
Rezila so trdno pritrjena z močnimi vzmetnimi sponkami. Poleg tega jih je enostavno zamenjati. Vijak rezila je privit na disk kosilnice in ga lahko po potrebi z nizkimi stroški zamenjate. Tudi nasprotno rezilo je vpeto na mestu, zato ga je mogoče enostavno zamenjati.
Optimalno prekrivanje poti rezil zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

TRI DRIVE
Koncept
Pogonski sklop rezilne palice Pöttinger je znan po svoji vzdržljivosti in trpežnosti.
 
Pogonski sklop s stožčastimi zobniki poteka po ravni poti s praktično enako velikimi zobniki. Na zobnikih so vedno trije zobje v medsebojnem stiku, kar zagotavlja optimalen prenos moči. Poleg tega so posamezni zobniki manj obremenjeni v primeru udarca kamna.
Posebej brušena površina zobnikov, v oljni kopeli, zagotavlja gladko delovanje. To znatno zmanjša raven hrupa.
- Garnitura zobnikov 39/50
- Višina zobnika 17,5 mm
 

 

Praktična modularna zasnova
Stožčaste zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot eno samo enoto. Vmesna kolesa je prav tako mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - lažje ne bi moglo biti!
Prirobnica ležaja in valjčni spoji so zanesljivo zaščiteni z gumijastimi tesnili. S tem preprečite, da bi v menjalnik prišla umazanija ali prah.
Prav tako preprečuje uhajanje olja.
 

 

Visokozmogljivi ležaji
V opornih gredeh posameznih kosilnih grenih so ležaji za visoke obremenitve. Trajni dvoredni kotni kroglična ležaji, z razmikom med ležaji 60 mm, so izjemno odporni na obremenitve. Udarne obremenitve se absorbirajo brez težav.
 
Pritrjena gred
Visoko trdne gredi so pritrjene na zobniška kolesa. Vse dele je tako po potrebi preprosto zamenjati.
- Izvod gredi
- Stožčasti ležaj
- Prirobnica ležaja
- Čelni zobnik
 
Nemoteno delujoč pogonski sklop
Posebnost kosilnic Pöttinger je izjemno gladko delovanje. Serija NOVACAT ima pogonski sklop s torno blokado neposredno na prvi disk kosilnice. Kardanske gredi zagotavljajo povezavo med kotnim menjalnikom in rezalno palico brez napetosti.
Pri vseh kosilnicah je v pogonski sklop/pogon vgrajen prosti tek.
 

 

Možnosti opreme
Prilagojena oprema
Na voljo je veliko število dodatne opreme, ki zadovoljijo vaše individualne zahteve.
 
Krmilni stožci
Agresivna oblika podajalnega stožca spodbuja pretok pridelka. Poleg tega je mogoče namestiti tudi vrata za prekopavanje./ priključek za oblikovanje odsekov.
 

 

Drsne palice odporne proti obrabi
Široke drsne palice iz kaljenega borovega jekla so odporne na udarce in preprečujejo nabiranje zemlje.
Gladka spodnja stran rezalne palice z zaobljenimi drsnimi letvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate tudi pri ostrih zavojih.
Po želji lahko namestite dodatne obrabne letve za zaščito spodnje strani rezalne palice. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 

 

Drsniki z visokim rezom
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 50 na 120 mm. Zaradi velikega polmera in velike kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi. Poleg tega se s tem zaščiti tudi trata.
- Drsnik z visokim rezom + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej za kamnita tla
- Visok rezalni drsnik + 40 mm, zlasti za poljsko krmo
- Drsniki z visokim rezom tudi za obe zunanji drsni plošči
 

 

Težke rezalne palice HEAVY DUTY
Za posebej kamnita območja je opcijsko na voljo dodatna ojačitev z rezalnih palic.
 

 

Vpetje
Prilagodljiva priklopna roka
Ukrivljena priklopna roka omogoča nihanje do +/- 30°. Traktor in kosilnica lahko tako neodvisno drug od drugega izravnata neravnine na terenu. Omogoča tudi neomejen kot obračanja.
 

 

Stranski vlečni drog
NOVACAT 307 T vlečena diskasta kosilnica ima hidravlično zložljiv stranski vlečni drog. Vgrajeni povratni ventil zagotavlja varno končno zaklepanje.

 

 

 

Kosilnici NOVACAT 3007 T in NOVACAT 3507 T ponujata največjo prilagodljivost. Sredinsko vlečno drogovje, ki ga lahko hidravlično zasukate na obe strani, omogoča košnjo na obeh straneh traktorja. Kosilnica se tako idealno prilagodi vašim individualnim željam in lokalnim razmeram.

 

 

 

Vzmetenje kosilnega grebena
Popolnoma premično vzmetenje kosilnega grebena v okvirju kosilnice zagotavlja tridimenzionalno prilagajanje tlom. Zaradi nizko ležečega vzvoda rezalna palica vedno gladko drsi po vseh neravninah. Nosilci, ki se dvigajo proti kosilnemu grebenu, zagotavljajo odlično prilagajanje konturi tal. Zgornji člen vodi kosilnico na vrhu. Z njim se nastavi tudi višina reza.

 

Navpična gibljivost
Dve veliki in lahko nastavljivi razbremenilni vzmeti zagotavljata optimalen kontraktni tlak v vseh pogojih. Kosilni greben se spusti skupaj z okvirjem kosilnice, s čimer se razbremeni in omogoči popolno sledenje terenu.
Do 200 mm navzgor je rezalna palica nagnjena za 5° navzgor.
Do 120 mm navzdol je rezalna palica nagnjena za 3° navzdol.
 

 

Posebna dvižna kinematika
Poseben dvižni sistem zagotavlja 550 mm razdalje za vožnjo po večjih travnatih redih, ne da bi jih poškodoval. Enakomerno dviganje/spuščanje je omogočeno z dovajanjem olja iz ene polovice hidravličnega cilindra v cilinder na drugi strani.
 
 
COLLECTOR za združevanje redi
Vsestransko uporaben in preizkušen
Z napravo COLLECTOR lahko kosite, gnetete in zgrabljate krmo v enem samem prehodu. S tem prihranite čas in stroške ter zmanjšajte vremensko tveganje.

Ta preizkušeni sistem združevanja redov je primeren za vse, ki si ne želijo košnje brez gnetilnika.

COLLECTOR je na voljo skupaj z gnetilnikom ED za hitro in nežno sušenje ali z valjčnim gnetilnikom RCB, ki je zasnovana za listnato krmo.
 

 

Zanesljivo delovanje
Tudi pri velikih količinah krme vaša kosilnica deluje zanesljivo zaradi velikega pokrova gnetilnika in širokega jermena. Zagotovljena je čista postavitev reda ob največji zmogljivosti.
 
Prilagodljivo odlaganje
Pri odlaganju posevka lahko izbirate med ozkim redom ali širokim raztrosom. S hidravlično vrtljivim prečnim transportnim trakom lahko to udobno nastavite s sedeža traktorja.

Z uporabo pospeševalnega valja je mogoča tudi ožja postavitev redi za nakladalne vagone.

Modeli NOVACAT T COLLECTOR s sredinskim vlečnim drogovjem so serijsko opremljeni s hidravličnim nastavljanjem odbojnih košenj.
 

 

Enostavna uporaba z nadzorno ploščo
Za maksimalno udobje delovanja je na voljo opcijski nadzorni terminal. Omogoča vam nastavitev hitrosti jermena s traktorja. Trak se samodejno izklopi pri dvigu navzgor.
 

 

ED GNETILNIK S PRSTI
Hitro in enakomerno sušenje
Prsti na gnetilniku EASY DRY v obliki črke V iz kaljenega jekla zadenejo stebla v posevku in zagotavljajo neprekinjen dotok krme.
Okrogli pokrov gnetilnika in nastavljive vodilne lopatice omogočajo odlaganje enakomernega in ohlapnega odkosa.
Z nastavitvijo razdalje med prsti in nasprotno loputo lahko prilagodite intenzivnost gnetenja.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

Dolga življenjska doba
Prsti so elastično nameščeni na gumijastih blokih, ki so zasnovani tako, da se upogibajo in se ob trku z ovirami zložijo nazaj.
Moč se iz menjalnika kosilnega grebena na rotor prenaša s klinastimi jermeni z vzmetenim zategovalnikom jermena.
Robusten pogon s klinastim jermenom zagotavlja majhno težo in gladko delovanje pogonskega sistema.
Mesto za mazanje se nahaja na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop.
 
Dobavljiv za: NOVACAT 307 T / 3007 T /3507 T
 

 

RCB VALJASTI GNETILNIK
RCB valjčni gnetilnik je zaradi svoje nežne obdelave še posebej primeren za listnato krmo, kot sta lucerna ali detelja.
 
Nežno in učinkovito
Valji se med seboj prepletajo, da enakomerno zmečkajo stebla in ustvarijo enakomerno podlogo krme.
Razmik med valji in pritisk naprave je mogoče prilagoditi.
Tlak gnetilnika lahko nastavite na obeh straneh s pomočjo nastavljivih spiralnih vzmeti.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

Zanesljiv in vzdržljiv
Robustna osrednja cev ima premer 140 mm. Poliuretanski profil je vulkaniziran na osrednji cevi valja z zunanjim premerom 200 mm. Profili gnetilnika so trši od gume in zato še posebej odporni proti obrabi.
 
Oba valja sta gnana, kar omogoča največjo zmogljivost. Pogonski sistem z zobatim jermenom zahteva malo vzdrževanja in je zaščiten pred vdorom umazanije. Napetost jermena lahko zelo enostavno preverite z zunanje strani. Mesto za mazanje je na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop.
 
Dobavljiv za: NOVACAT 262 / 302 / 352
 

 

SENSOSAFE
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
SENSOSAFE 300
Sensosafe 300 je bil razvit za kosilnice do približno 3 metrov. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja. Če senzorji kaj zaznajo, hidravlika kosilnice samodejno dvigne kosilnico, hkrati pa voznik v kabini traktorja prejme signal, da lahko ustavi traktor.
Pri uporabi z zadnjo kosilnico je sistem SENSOSAFE nameščena na prednjo hidravliko. Tako ima voznik dovolj časa da ustavi ali dvigne kosilnico.
 
SENSOSAFE 300 je neodvisen od proizvajalca in se lahko uporablja z vašo obstoječo kosilnico.

 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!