Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
S kosilnimi kombinacijami NOVACAT S je Pöttinger postavil nove standarde glede visoke zmogljivosti in učinkovitosti.
 
NOVACAT S12 je največja kosilna kombinacija na trgu. Omogoča polno delovno širino 11,2 m z močjo samo 160 KM in najnižjo porabo goriva. Za kosilno kombinacijo NOVACAT S10 potrebujete traktor z močjo vsaj 130 KM.
 

 

 

 

PREDNOSTI KOSILNICE
 
Najboljša kakovost krme je osnova za uspeh
Visoko donosna živina potrebuje visokokakovostno krmo. Prežvekovalci so pri krmi zelo izbirčni. Najraje imajo krmo, ki je čista in okusna. Temelj visokokakovostne krme je tehnologija čiste košnje.
S kosilnimi kombinacijami NOVADISC in NOVACAT podjetja Pöttinger boste zaradi edinstvenega sledenja terenu in odlične kakovosti košnje poskrbeli za čisto krmo.

 

Tehnologijo FLOATING CUT, razvita s strani podjetja Pöttinger že v osemdesetih letih, optimalno zmanjšuje težo kosilnic. Sredinsko ali stransko vzmetenje z maksimalnim sledenjem tlom, močne vzmeti ali razbremenilni cilindri in inteligentna kinematika pomagajo zagotoviti kakovostno spravilo krme.
 
Najboljša kakovost reza
Kakovost reza je zelo pomembna, zato je bil razvit kosilni greben Pöttinger.
Preizkušen kosilni greben je srce vsake diskaste kosilnice Pöttinger. Njegova glavna naloga je zagotoviti čisti rez. Izjemno ravno varjen kosilni greben z vpetimi kosilnimi rezili izpolnjuje vse ključne lastnosti dobrih kosilnic: vrhunsko kakovost košnje, nemoteno delovanje in moč. Zagotavlja čisto krmo, košnjo za košnjo, skozi celotno življenjsko dobo kosilnice.
 

 

Trajnost
Pri spravilu krme so pomembni robustni stroji, na katere se lahko zanesete. V podjetju Pöttinger pri izdelavi kosilnic uporabljajo le visokokakovostne sestavne dele.
Začne se z rezalno palico, ta je izdelana iz jekla najboljše kakovosti. Kovinske plošče so lasersko izrezane in robotsko varjene z največjo natančnostjo.
V robustni rezalni letvi deluje izjemno vzdržljiv pogonski sklop PÖTTINGER. Edinstven koncept pogona TRI DRIVE je zasnovan tako, da zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo.
Visokokakovostni katodni temeljni premaz in prašno lakiranje zagotavljata elastičnost in trajnost. Zaradi privlačnih barv in sodobnega dizajna boste zagotovo uživali pri delu s temi stroji, ki ohranjajo svojo vrednost.
 

 

Udobje
Preprosto vzdrževanje
Pri podjetju Pöttinger dejejo velik pomen udobnemu upravljanju in preprostemu vzdrževanju. Njihovi inženirji so poskrbeli, da lahko kosilnico z minimalnim naporom ohranjate v odličnem stanju. Dolgi intervali mazanja in lahka dostopnost do mazalnih mest vam omogoča, da učinkovito izkoristite pogosto zelo kratko obdobje žetve.
Dostop do rezalne palice je enostaven zahvaljujoč zložljivi zaščiti / zaščitni ponjavi. Tako lahko rezila hitro in enostavno zamenjate.
 
Hitra menjava rezil
Sistem hitre menjave nožev PÖTTINGER omogoča enostavno in preprosto menjavo nožev kosilnic. S ključem za rezila samo pritisnite vzmetno sponko in zamenjajte rezilo.
Priročna škatla za rezila na vzglavju zagotavlja prostor za nadomestna rezila. Orodje za menjavo je vedno na kosilnici.
Rezilo je varno pritrjeno z vzmetno sponko. Zatič rezila je privit na disk kosilnice. Po potrebi ga je mogoče stroškovno učinkovito zamenjati.
 

 

Ekonomičnost
25% večja pokritost – 25% manj goriva
Kljub impresivni delovni širini 11,2 m lahko kosilnico NOVACAT S12 upravljate s traktorji z močjo 160 KM. Dosežete lahko zmogljivost do 13 ha/h ob zelo nizki porabi goriva, ki v povprečju znaša le 2 l/ha. Na terenu to pomeni do 25% večjo zmogljivost površine ob 25% manjši porabi goriva in investicijskih stroškov.
 

 

SENSOSAFE
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.
 
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.

 

 

TEHNOLOGIJA
 
KOSILNI GREBEN
Elegantna in dinamična zasnova
PÖTTINGER-jev kosilni greben navdušuje s svojo elegantno in dinamično obliko. 4 cm visoka rezalna palica zagotavlja optimalen pretok krme. Zaradi svoje širine 28 cm, rezalna palica zagotavlja najboljše sledenje tlom, kar je idealen pogoj za vrhunsko košnjo.
 

 

Čista krma
Izboljšan sprednji rob rezalne letve omogoča, da se zemlja pretaka pod njo in jo tako popolnoma loči od pridelka. Strgala preprečujejo nabiranje umazanije na zgornji površini. Zaobljene površine diska izboljšajo učinek prenosa preko rezalne palice.
 
Varjena konstrukcija
Vse prednosti rezalne palice so posledica njene kompaktne elegantne oblike in natančno varjene konstrukcije. To zagotavlja vrhunsko robustnost hkrati s kompaktno zasnovo.
Dodatna prednost varjene rezalne palice je, da olje za menjalnik ostane trajno tam, kjer mora biti - v menjalniku. Tudi po večletni uporabi ostane rezalna palica tesna, zato olje ne pušča.
 
Vpeta rezila - za urejen vzorec košnje
Vpeta rezila kosilnice ustvarijo urejen vzorec košnje. Vrtijo se zelo blizu površine rezalne palice in nasprotnega rezila. To zagotavlja čisto in kakovostno rezanje tudi v vlažnih in blatnih razmerah.
Rezila so trdno pritrjena z močnimi vzmetnimi sponkami. Poleg tega jih je enostavno zamenjati. Vijak rezila je privit na disk kosilnice in ga lahko po potrebi z nizkimi stroški zamenjate. Tudi nasprotno rezilo je vpeto na mestu, zato ga je mogoče enostavno zamenjati.
Optimalno prekrivanje poti rezil zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

TRI DRIVE
 
Koncept
Pogonski sklop rezilne palice Pöttinger je znan po svoji vzdržljivosti in trpežnosti.
 
Pogonski sklop s stožčastimi zobniki poteka po ravni poti s praktično enako velikimi zobniki. Na zobnikih so vedno trije zobje v medsebojnem stiku, kar zagotavlja optimalen prenos moči. Poleg tega so posamezni zobniki manj obremenjeni v primeru udarca kamna.
Posebej brušena površina zobnikov, v oljni kopeli, zagotavlja gladko delovanje. To znatno zmanjša raven hrupa.
- Garnitura zobnikov 39/50
- Višina zobnika 17,5 mm
 

 

Praktična modularna zasnova
Stožčaste zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot eno samo enoto. Vmesna kolesa je prav tako mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - lažje ne bi moglo biti!
Prirobnica ležaja in valjčni spoji so zanesljivo zaščiteni z gumijastimi tesnili. S tem preprečite, da bi v menjalnik prišla umazanija ali prah.
Prav tako preprečuje uhajanje olja.
 

 

Visokozmogljivi ležaji
V opornih gredeh posameznih kosilnih grebenih so ležaji za visoke obremenitve. Trajni dvoredni kotni kroglična ležaji, z razmikom med ležaji 60 mm, so izjemno odporni na obremenitve. Udarne obremenitve se absorbirajo brez težav.
 
Pritrjena gred
Visoko trdne gredi so pritrjene na zobniška kolesa. Vse dele je tako po potrebi preprosto zamenjati.
- Izvod gredi
- Stožčasti ležaj
- Prirobnica ležaja
- Čelni zobnik
 
Nemoteno delujoč pogonski sklop
Posebnost kosilnic Pöttinger je izjemno gladko delovanje. Serija NOVACAT ima pogonski sklop s torno blokado neposredno na prvi disk kosilnice. Kardanske gredi zagotavljajo povezavo med kotnim menjalnikom in rezalno palico brez napetosti.
Pri vseh kosilnicah je v pogonski sklop/pogon vgrajen prosti tek.
 

 

Možnosti opreme
 
Prilagojena oprema
Na voljo je veliko število dodatne opreme, ki zadovoljijo vaše individualne zahteve.
 
Krmilni stožci
Agresivna oblika podajalnega stožca spodbuja pretok pridelka. Poleg tega je mogoče namestiti tudi vrata za prekopavanje./ priključek za oblikovanje odsekov.
 

 

Drsne palice odporne proti obrabi
Široke drsne palice iz kaljenega borovega jekla so odporne na udarce in preprečujejo nabiranje zemlje.
Gladka spodnja stran rezalne palice z zaobljenimi drsnimi letvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate tudi pri ostrih zavojih.
Po želji lahko namestite dodatne obrabne letve za zaščito spodnje strani rezalne palice. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 

 

Drsniki z visokim rezom
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 50 na 120 mm. Zaradi velikega polmera in velike kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi. Poleg tega se s tem zaščiti tudi trata.
- Drsnik z visokim rezom + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej za kamnita tla
- Visok rezalni drsnik + 40 mm, zlasti za poljsko krmo
- Drsniki z visokim rezom tudi za obe zunanji drsni plošči
 

 

Težke rezalne palice HEAVY DUTY
Za posebej kamnita območja je opcijsko na voljo dodatna ojačitev z rezalnih palic.
 

 

SREDINSKO VPETJE S HIDRAVLIČNO RAZBREMENITVEJO TEŽE
Veliko območje nihanja +/- 22,5° omogoča enostavno košnjo na neravnih tleh in pobočjih.
 

 

Učinkovita razbremenitev
Hidravlična razbremenitev zagotavlja enakomeren pritisk na tla po celotni širini kosilnega grebena. Floating cut zagotavlja odlično zaščito tal in pridelka. Pritisk na tla lahko preprosto preverite na manometru.
 

 

Največja oddaljenost od tal
Velika oddaljenost od tal (50cm na odsekih obračanja) zagotavlja, da lahko vozite na rtih, ne da bi jih poškodovali, in olajša manevriranje okrog ovir, kot je npr. mejni stebrički.
 

 

Stabilizacijski cilinder
Med dvigovanjem kosilnico stabilizira stabilizacijski valj. To prepričuje, da bi se kosilnica zibala, kar olajša vožnjo po grbinah/poljanah in zagotavlja večjo stabilnost med prevozom. 
 

 

Optimizacija širine košnje za največjo učinkovitost
Dva položaja za pritrditve obeh kosilnih enot zadaj zagotavljata, da lahko vedno nastavite optimalno delovno širino, usklajeno s sprednjo kosilnico. Pri uporabi s 3 m ali 3,5 m široko sprednjo kosilnico je zagotovljeno prekrivanje 44 cm.
 

 

Možnost individualnega dviga
Sistem se upravlja udobno s sedeža traktorja. Potrebujete samo en dvosmerno delujoč hidravlični ventil s plavajočim položajem. S preklopnim stikalom lahko vnaprej izberete posamezen dvig za ločeno dviganje, hkratno dvigovanje dveh kosilnic in premik v transportni položaj.
 
 
Zaščita pred trkom
Sistem hidravličnega zasuka nazaj vključuje tudi varnostno napravo za preprečevanje trka. Kosilna enota se lahko v primeru ovir premakne nazaj. Kosilnico lahko s pomočjo krmilne enote vrnete nazaj v delovni položaj.
 

 

Transport
Med transportom lahko kosilnico zložite nazaj. Sprednji ščitniki se nato samodejno hidravlično zložijo. To vam omogoča ozko transportno širino le 2,20 m in visoko oddaljenost od tal med prevozom. Celotna kosilnica je vidna v ogledalu s sedeža traktorja.
Osvetlitev je standardna.
 

 

SENSOSAFE
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 
SENSOSAFE 1000
Sensosafe 1000 je bil zasnovan za kosilne kombinacije med 8 in 10 m širineno. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja. Če senzorji kaj zaznajo, hidravlika kosilnice samodejno dvigne kosilnico, hkrati pa voznik v kabini traktorja prejme signal, da lahko ustavi traktor.
Ko se uporablja s sprednjo kosilnico, sistem skenira naslednji prehod. SENSOSAFE se lahko namesti na hidravliko spredaj ali zadaj.
SENSOSAFE 1000 je neodvisen od proizvajalca in se lahko uporablja z vašo obstoječo kosilnico.

 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!