Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
NOVACAT X kosilna kombinacija je domiselna vsestranska kosilnica. Lahko se uporablja kot spredaj ali zadaj nameščena kosilna kombinacijo ali jo kombinirate v potisni kombinaciji (vzvratno delo). Vaš ključ do stroškovno učinkovite košnje z visoko zmogljivostjo.
Ta kombinacija kosilnic ima delovno širino 8,30 m in se lahko uporablja skupaj s sprednjo kosilnico z delovno širino 3 m.
 

 

 

 
PREDNOSTI KOSILNICE
 
Najboljša kakovost krme je osnova za uspeh
Visoko donosna živina potrebuje visokokakovostno krmo. Prežvekovalci so pri krmi zelo izbirčni. Najraje imajo krmo, ki je čista in okusna. Temelj visokokakovostne krme je tehnologija čiste košnje.
S kosilnimi kombinacijami NOVADISC in NOVACAT podjetja Pöttinger boste zaradi edinstvenega sledenja terenu in odlične kakovosti košnje poskrbeli za čisto krmo.
Tehnologijo FLOATING CUT, razvita s strani podjetja Pöttinger že v osemdesetih letih, optimalno zmanjšuje težo kosilnic. Sredinsko ali stransko vzmetenje z maksimalnim sledenjem tlom, močne vzmeti ali razbremenilni cilindri in inteligentna kinematika pomagajo zagotoviti kakovostno spravilo krme.
 
Najboljša kakovost reza
Kakovost reza je zelo pomembna, zato je bil razvit kosilni greben Pöttinger.
Preizkušen kosilni greben je srce vsake diskaste kosilnice Pöttinger. Njegova glavna naloga je zagotoviti čisti rez. Izjemno ravno varjen kosilni greben z vpetimi kosilnimi rezili izpolnjuje vse ključne lastnosti dobrih kosilnic: vrhunsko kakovost košnje, nemoteno delovanje in moč. Zagotavlja čisto krmo, košnjo za košnjo, skozi celotno življenjsko dobo kosilnice.

 

 
 

 

Trajnost
Pri spravilu krme so pomembni robustni stroji, na katere se lahko zanesete. V podjetju Pöttinger pri izdelavi kosilnic uporabljajo le visokokakovostne sestavne dele.
Začne se z rezalno palico, ta je izdelana iz jekla najboljše kakovosti. Kovinske plošče so lasersko izrezane in robotsko varjene z največjo natančnostjo.
V robustni rezalni letvi deluje izjemno vzdržljiv pogonski sklop PÖTTINGER. Edinstven koncept pogona TRI DRIVE je zasnovan tako, da zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo.
Visokokakovostni katodni temeljni premaz in prašno lakiranje zagotavljata elastičnost in trajnost. Zaradi privlačnih barv in sodobnega dizajna boste zagotovo uživali pri delu s temi stroji, ki ohranjajo svojo vrednost.
 

 

Udobje
Preprosto vzdrževanje
Pri podjetju Pöttinger dejejo velik pomen udobnemu upravljanju in preprostemu vzdrževanju. Njihovi inženirji so poskrbeli, da lahko kosilnico z minimalnim naporom ohranjate v odličnem stanju. Dolgi intervali mazanja in lahka dostopnost do mazalnih mest vam omogoča, da učinkovito izkoristite pogosto zelo kratko obdobje žetve.
Dostop do rezalne palice je enostaven zahvaljujoč zložljivi zaščiti / zaščitni ponjavi. Tako lahko rezila hitro in enostavno zamenjate.

 

Hitra menjava rezil
Sistem hitre menjave nožev PÖTTINGER omogoča enostavno in preprosto menjavo nožev kosilnic. S ključem za rezila samo pritisnite vzmetno sponko in zamenjajte rezilo.
Priročna škatla za rezila na vzglavju zagotavlja prostor za nadomestna rezila. Orodje za menjavo je vedno na kosilnici.
Rezilo je varno pritrjeno z vzmetno sponko. Zatič rezila je privit na disk kosilnice. Po potrebi ga je mogoče stroškovno učinkovito zamenjati.
 

 

Čista priprava
Zakaj uporabljati gnetilnik?
Da bi ohranili čim višjo energijsko vrednost pridelka, je potrebno hitro in nežno sušenje.
Pri košnji s gnetilnikom prihranite predvsem eno: čas. V kosilnico vgrajeni prsti ali valj upogibajo ali drobijo pridelek ter ustvarijo široko in rahlo krmno preprogo, kar je najboljši predpogoj za hitro sušenje.
 
Najboljša kakovost silaže
Uporaba gnetilnika olajša sproščanje celičnega soka v silosu. To povzroči hitrejše zmanjšanje vrednosti pH. To pomeni, da silaža hitreje doseže stabilno stanje.

 

Pravi gnetilnik za vsak pridelek
Gnetilnik ima nalogo, da razbije voskasto plast pokošenega pridelka, tako da se ta hitreje posuši in ga je mogoče prej shraniti.
Za najboljše delovne rezultate je potrebno izbrati gnetilnik, ki ustreza krmi, ki jo želite pokositi. ED gnetilnik s prsti je primeren za travnato krmo. Ta zadene stebla pridelka. Za posebno listnato krmo je priporočljivo uporabljati gnetilnik RCB, ki drobi krmo.
 
Ena kosilnica - tri možnosti košnje
Podjetje Pöttinger vam omogoča največjo prilagodljivost. Z kompletom za hitro menjavo lahko enostavno odstranite oba gnetilnika. Glede na delovne razmere lahko menjujete med gnetilnikom s prsti in valjastim gnetilnikom. Glede na delovne razmere lahko preklapljate med gnetilnikoma, če pa želite popolnoma odpraviti učinek gnetenja pa lahko namestite zaščitno zaveso. To je popolna vsestranskost.
Kako hitro namestiti drug gnetilnik?
- Odstranite klinasti jermen
- Namestite ohišje gnetilnika
- Odvijte pritrdilne element gnetilnika
- Odstranite gnetilnik
- Namestite zaščitno zaveso / drug gnetilnik
 

 

SENSOSAFE 
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.
 
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 

 

TEHNOLOGIJA
 
KOSILNI GREBEN
Elegantna in dinamična zasnova
PÖTTINGER-jev kosilni greben navdušuje s svojo elegantno in dinamično obliko. 4 cm visoka rezalna palica zagotavlja optimalen pretok krme. Zaradi svoje širine 28 cm, rezalna palica zagotavlja najboljše sledenje tlom, kar je idealen pogoj za vrhunsko košnjo.
 

 

Čista krma
Izboljšan sprednji rob rezalne letve omogoča, da se zemlja pretaka pod njo in jo tako popolnoma loči od pridelka. Strgala preprečujejo nabiranje umazanije na zgornji površini. Zaobljene površine diska izboljšajo učinek prenosa preko rezalne palice.
 
Varjena konstrukcija
Vse prednosti rezalne palice so posledica njene kompaktne elegantne oblike in natančno varjene konstrukcije. To zagotavlja vrhunsko robustnost hkrati s kompaktno zasnovo.
Dodatna prednost varjene rezalne palice je, da olje za menjalnik ostane trajno tam, kjer mora biti - v menjalniku. Tudi po večletni uporabi ostane rezalna palica tesna, zato olje ne pušča.
 
Vpeta rezila - za urejen vzorec košnje
Vpeta rezila kosilnice ustvarijo urejen vzorec košnje. Vrtijo se zelo blizu površine rezalne palice in nasprotnega rezila. To zagotavlja čisto in kakovostno rezanje tudi v vlažnih in blatnih razmerah.
Rezila so trdno pritrjena z močnimi vzmetnimi sponkami. Poleg tega jih je enostavno zamenjati. Vijak rezila je privit na disk kosilnice in ga lahko po potrebi z nizkimi stroški zamenjate. Tudi nasprotno rezilo je vpeto na mestu, zato ga je mogoče enostavno zamenjati.
Optimalno prekrivanje poti rezil zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

TRI DRIVE
Koncept
Pogonski sklop rezilne palice Pöttinger je znan po svoji vzdržljivosti in trpežnosti.
 
Pogonski sklop s stožčastimi zobniki poteka po ravni poti s praktično enako velikimi zobniki. Na zobnikih so vedno trije zobje v medsebojnem stiku, kar zagotavlja optimalen prenos moči. Poleg tega so posamezni zobniki manj obremenjeni v primeru udarca kamna.
Posebej brušena površina zobnikov, v oljni kopeli, zagotavlja gladko delovanje. To znatno zmanjša raven hrupa.
- Garnitura zobnikov 39/50
- Višina zobnika 17,5 mm
 

 

Praktična modularna zasnova
Stožčaste zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot eno samo enoto. Vmesna kolesa je prav tako mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - lažje ne bi moglo biti!
Prirobnica ležaja in valjčni spoji so zanesljivo zaščiteni z gumijastimi tesnili. S tem preprečite, da bi v menjalnik prišla umazanija ali prah.
Prav tako preprečuje uhajanje olja.
 

 

Visokozmogljivi ležaji
V opornih gredeh posameznih kosilnih grenih so ležaji za visoke obremenitve. Trajni dvoredni kotni kroglična ležaji, z razmikom med ležaji 60 mm, so izjemno odporni na obremenitve. Udarne obremenitve se absorbirajo brez težav.
 
Pritrjena gred
Visoko trdne gredi so pritrjene na zobniška kolesa. Vse dele je tako po potrebi preprosto zamenjati.
- Izvod gredi
- Stožčasti ležaj
- Prirobnica ležaja
- Čelni zobnik
 
Nemoteno delujoč pogonski sklop
Posebnost kosilnic Pöttinger je izjemno gladko delovanje. Serija NOVACAT ima pogonski sklop s torno blokado neposredno na prvi disk kosilnice. Kardanske gredi zagotavljajo povezavo med kotnim menjalnikom in rezalno palico brez napetosti.
Pri vseh kosilnicah je v pogonski sklop/pogon vgrajen prosti tek.
 

 

Možnosti opreme
Prilagojena oprema
Na voljo je veliko število dodatne opreme, ki zadovoljijo vaše individualne zahteve.
 
Krmilni stožci
Agresivna oblika podajalnega stožca spodbuja pretok pridelka. Poleg tega je mogoče namestiti tudi priključek za oblikovanje odsekov.
 

 

Drsne palice odporne proti obrabi
Široke drsne palice iz kaljenega borovega jekla so odporne na udarce in preprečujejo nabiranje zemlje.
Gladka spodnja stran rezalne palice z zaobljenimi drsnimi letvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate tudi pri ostrih zavojih.
Po želji lahko namestite dodatne obrabne letve za zaščito spodnje strani rezalne palice. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 

 

Drsniki z visokim rezom
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 50 na 120 mm. Zaradi velikega polmera in velike kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi. Poleg tega se s tem zaščiti tudi trata.
- Drsnik z visokim rezom + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej za kamnita tla
- Visok rezalni drsnik + 40 mm, zlasti za poljsko krmo
- Drsniki z visokim rezom tudi za obe zunanji drsni plošči
 

 

Težke rezalne palice HEAVY DUTY
Za posebej kamnita območja je opcijsko na voljo dodatna ojačitev z rezalnih palic.
 

 

Prilagodljiva uporaba
Kombinacija spredaj/zadaj
Kombinacija spredaj ali zadaj zagotavlja optimalno porazdelitev teže in najboljšo zmogljivost na strminah. Sprednjo kosilnico lahko uporabljate neodvisno od obeh stranskih kosilnic.
 

 

Košnja vzvratno
Uporaba celotne kombinacije na vzvratnem pogonu zagotavlja najboljši pregled nad vsemi kosilnicami. Prav tako omogoča veliko okretnost na majhnih površinah.
 

 

Sredinsko vpetje z razbremenitvijo teže
Edinstvena vzmetena razbremenitev
Dve močni napenjalni/razbremenilni vzmeti na kosilno enoto zagotavljata “plavajoči rez” in učinkovito razbremenitev tal po celotni širini kosilnega grebena. Kontaktni tlak kosilnega grebena je mogoče hitro in brez orodja nastaviti v šestih položajih.
 

 

Hidravlična razbremenitev
S to dodatno hidravlično funkcijo lahko na krmilnem terminalu hitro in preprosto nastavite kontaktni tlak. Hidravlična razbremenitev je standardna na kosilnicah NOVACAT X8 COLLECTOR.
 

 

Stabilizacijski cilinder
Kosilno kombinacijo stabilizirajo stabilizacijski cilindri. To preprečuje nihanje kosilnic.
 

 

Hidravlična varnostna naprava za preprečevanje trka
Če kosilnica naleti na oviro, se lahko kosilna enota zloži nazaj in se samodejno vrne v delovni položaj. Za to ni potreben nobena dodatna krmilna enota.
 

 

Transport
Obe zadnji stranski kosilnici sta zložljivi za vožnjo po cesti. Mehanska transportna naprava deluje hidravlično, kabli niso potrebni. Transportna širina 3m ni presežena.
Opcijsko je mogoče stranske zaščite na sprednji kosilnici NOVACAT in kosilni kombinaciji hidravlično zložiti za prevoz, ne da bi pri tem sestopili s traktorja.
Osvetlitev je standardna.

 

 

ED GNETILNIK S PRSTI
Hitro in enakomerno sušenje
Prsti na gnetilniku EASY DRY v obliki črke V iz kaljenega jekla zadenejo stebla v posevku in zagotavljajo neprekinjen dotok krme.
Okrogli pokrov gnetilnika in nastavljive vodilne lopatice omogočajo odlaganje enakomernega in ohlapnega odkosa.
Z nastavitvijo razdalje med prsti in nasprotno loputo lahko prilagodite intenzivnost gnetenja.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

RCB VALJASTI GNETILNIK
RCB valjčni gnetilnik je zaradi svoje nežne obdelave še posebej primeren za listnato krmo, kot sta lucerna ali detelja.
 
Nežno in učinkovito
Valji se med seboj prepletajo, da enakomerno zmečkajo stebla in ustvarijo enakomerno podlogo krme.
Razmik med valji in pritisk naprave je mogoče prilagoditi.
Tlak gnetilnika lahko nastavite na obeh straneh s pomočjo nastavljivih spiralnih vzmeti.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 

 

COLLECTOR za združevanje redi
Vsestransko uporaben in preizkušen
Z napravo COLLECTOR lahko kosite, gnetete in zgrabljate krmo v enem samem prehodu. S tem prihranite čas in stroške ter zmanjšajte vremensko tveganje. To vam prihrani čas in denar ter zmanjša vremensko tveganje. S pomočjo sistema COLLECTOR lahko redi postavimo po celotni širini, jih združimo ali kombiniramo odvisno od individualnih potreb. Prečne transportne trakove je mogoče hidravlično umakniti posamično in jih je po potrebi enostavno odstraniti. Hitrost traku lahko prilagodite. Tudi na pobočjih se redi nalagajo enakomerno.
 
Velika pretočnost
Tudi pri velikih količinah krme vaša kosilnica deluje zanesljivo zaradi velikega pokrova kosilnice in 980 mm širokega jermena. Zagotovljena je natančna postavitev traku z največjo zmogljivostjo.
 

 

Zanesljivo delovanje
Transportni trak na kosilnih kombinacijah NOVACAT X8 poganja lastna vgrajena hidravlična enota. To pomeni, da se lahko uporablja tudi s traktorji z manjšo močjo.
 

 

Udobno
Vgrajeni sistem za nadzor transportnega traku preprečuje, da bi kosilnico blokirali prečni transportni trakovi, ki niso vklopljeni. Če so prečni transportni trakovi v delovnem položaju, vendar niso vklopljeni, se oglasi opozorilni ton.
Hidravlični sistem za razbremenitev kosilnice zmanjšuje obrabo in podaljšuje življenjsko dobo stroja. Poleg tega sistem za zmanjševanje teže zmanjša vsebnost surovega pepela v krmi in hkrati zmanjša porabo goriva.
 Prečne transportne trakove je mogoče v nekaj minutah razstaviti in jih postaviti na parkirne nosilce.

 

 

Prilagodljivo odlaganje
Pri odlaganju redi imate prosto izbiro. Glede na vaše potrebe lahko oba transportna trakova hidravlično zasukate navzgor in navzdol s sedeža traktorja.
Hitrost traku je brezstopenjsko nastavljiva. Pri običajnem delovanju SELECT CONTROL to storimo z ventilom na ohišju tračnega pogona.
 

 

- Posamezni odseki
Z dvigovanjem prečnih transportnih trakov in z ozkimi ploščami za odlaganje zgrabkov so odloženi trije kompaktni posamezniki odseki.
- Široka razporeditev
Ko so transportni trakovi dvignjeni, vodilne plošče porazdelijo tok krme po celotni širini košnje. Krma se odlaga ohlapno in enakomerno.
 

 

- Trije odseki v enem
Transportni trakovi odlagajo tri odseke v en velik osrednji red.
 

 

- Kombinirana postavitev pasu
S posamezno dvignjenimi transportnimi trakovi lahko prihranite do 40% dela pri zgrabljanju z uporabo TOP velikega zgrabljalnika. Tako prihranite čas in denar.
 

 

NOVACAT X8 ED COLLECTOR
Transportni trakovi imajo lastni hidravlični sistem na kosilnici. Uporablja se lahko tudi s traktorji z manjšo zmogljivostjo hidravličnega sistema. Opcijsko so na voljo brezstopenjska regulacija hitrosti traku in dodatni pospeševalni valj.
 
Udobno in enostavno
Transportne trakove je mogoče samo v nekaj minutah razstavit in postaviti na parkirna stojala.
 
KRMILJENJE / UPRAVLJANJE
 
Enostavno upravljanje
Kosilnico udobno upravljate s sedeža traktorja. Preko terminala je mogoče upravljati individualno dviganje dveh kosilnic in transportni položaj. NOVACAT X8 je lahko opcijsko opremljen s funkcijo ISOBUS in Power beyond paketom za hidravlično moč.
 
SELECT CONTROL
Z elektronskim sistemom predizbire Select Control je mogoče predhodno izbrati vse funkcije kosilnice, ki jih želite opravljati, ter jih nato izvedete preko krmilne enote traktorja.
- Individualno dvigovanje kosilnih enot
- Enostavnejše upravljanje z uporabo funkcije avtomatskega obračanja na rtih
- Upravljanje transportne zavore
- Potreben je samo en hidravlični ventil z enojnim delovanjem
POWER CONTROL
- Individualno dviganje kosilnih enot
- Upravljanje obrežij/rta
- Hidravlična razbremenitev
- Hidravlično dviganje/spuščanje zaščitne lopute
- Upravljanje transportne zapore
- Upravljanje sprednje kosilnice z nadzornim terminalom
- Števec ur in hektarjev
- Nadzor zaznavanja obremenitve
Funkcije z kosilnico NOVACAT X8 ED COLLECTOR:
- Posamično dviganje transportnih trakov
- Možnost nastavitve hitrosti transportnega traku
 
EXPERT 75
Vključuje vse funkcije terminala POWER CONTROL in omogoča upravljanje vseh strojev drugih proizvajalcev, ki so združljivi z operacijskim sistemom ISOBUS.
Kompaktni 5,6 palčni nadzorni terminal EXPERT 75 ISOBUS lahko upravljate neposredno prek zaslona na dotik in s tipkami ali kolescem za pomikanje. Ročaj omogoča varno upravljanje z eno roko. Senzor zunanje svetlobe in osvetlitev funkcijskih tipk zagotavlja priročno ravnanje tudi ponoči.
 
CCI 1200
Vključuje vse funkcije terminala POWER CONTROL in omogoča upravljanje vseh strojev drugih proizvajalcev, ki so združljivi z operacijskim sistemom ISOBUS.
12-palični krmilni terminal CCI 1200 ISOBUS ponuja obsežen paket funkcij. Terminal se upravlja kot tablica z uporabo zaslona na dotik. Navigiranje je enostavno, tako da z nekaj dotiki najdete tisto kar potrebujete. Vgrajeni senzor svetlobe samodejno prilagodi svetlost zaslona.
- Uporablja se lahko vodoravno ali navpično
- Prilagodljiva postavitev zaslona – lahko se konfigurira individualno
- Hkratni prikaz slike kamere in funkcij stroja
- Inovativni sistemi pomoči
 

 

SENSOSAFE
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 
SENSOSAFE 1000
Sensosafe 1000 je bil zasnovan za kosilne kombinacije med 8 in 10 m širineno. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja. Če senzorji kaj zaznajo, hidravlika kosilnice samodejno dvigne kosilnico, hkrati pa voznik v kabini traktorja prejme signal, da lahko ustavi traktor.
Ko se uporablja s sprednjo kosilnico, sistem skenira naslednji prehod. SENSOSAFE se lahko namesti na hidravliko spredaj ali zadaj.
SENSOSAFE 1000 je neodvisen od proizvajalca in se lahko uporablja z vašo obstoječo kosilnico.

 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!