Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Kosilna kombinacija NOVACAT A združuje visoko zmogljivost z inteligentno tehnologijo. Odlikuje jih najboljše možno sledenje terenu, optimalna izkoriščenost širine košnje in največja zanesljivost.
 

 

 

 

 

 

PREDNOSTI KOSILNICE
 
Najboljša kakovost krme je osnova za uspeh
Visoko donosna živina potrebuje visokokakovostno krmo. Prežvekovalci so pri krmi zelo izbirčni. Najraje imajo krmo, ki je čista in okusna. Temelj visokokakovostne krme je tehnologija čiste košnje.
S kosilnimi kombinacijami NOVADISC in NOVACAT podjetja Pöttinger boste zaradi edinstvenega sledenja terenu in odlične kakovosti košnje poskrbeli za čisto krmo.
Tehnologijo FLOATING CUT, razvita s strani podjetja Pöttinger že v osemdesetih letih, optimalno zmanjšuje težo kosilnic. Sredinsko ali stransko vzmetenje z maksimalnim sledenjem tlom, močne vzmeti ali razbremenilni cilindri in inteligentna kinematika pomagajo zagotoviti kakovostno spravilo krme.
 
Najboljša kakovost reza
Kakovost reza je zelo pomembna, zato je bil razvit kosilni greben Pöttinger.
Preizkušen kosilni greben je srce vsake diskaste kosilnice Pöttinger. Njegova glavna naloga je zagotoviti čisti rez. Izjemno ravno varjen kosilni greben z vpetimi kosilnimi rezili izpolnjuje vse ključne lastnosti dobrih kosilnic: vrhunsko kakovost košnje, nemoteno delovanje in moč. Zagotavlja čisto krmo, košnjo za košnjo, skozi celotno življenjsko dobo kosilnice.
 

 

Trajnost
Pri spravilu krme so pomembni robustni stroji, na katere se lahko zanesete. V podjetju Pöttinger pri izdelavi kosilnic uporabljajo le visokokakovostne sestavne dele.
Začne se z rezalno palico, ta je izdelana iz jekla najboljše kakovosti. Kovinske plošče so lasersko izrezane in robotsko varjene z največjo natančnostjo.
V robustni rezalni letvi deluje izjemno vzdržljiv pogonski sklop PÖTTINGER. Edinstven koncept pogona TRI DRIVE je zasnovan tako, da zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo.
Visokokakovostni katodni temeljni premaz in prašno lakiranje zagotavljata elastičnost in trajnost. Zaradi privlačnih barv in sodobnega dizajna boste zagotovo uživali pri delu s temi stroji, ki ohranjajo svojo vrednost.
 

 

Udobje
Preprosto vzdrževanje
Pri podjetju Pöttinger dejejo velik pomen udobnemu upravljanju in preprostemu vzdrževanju. Njihovi inženirji so poskrbeli, da lahko kosilnico z minimalnim naporom ohranjate v odličnem stanju. Dolgi intervali mazanja in lahka dostopnost do mazalnih mest vam omogoča, da učinkovito izkoristite pogosto zelo kratko obdobje žetve.
Dostop do rezalne palice je enostaven zahvaljujoč zložljivi zaščiti / zaščitni ponjavi. Tako lahko rezila hitro in enostavno zamenjate.
Vse mazalne točke (razen kardanske gredi) so lahko oskrbuje električna mazalna črpalka.
 
Hitra menjava rezil
Sistem hitre menjave nožev PÖTTINGER omogoča enostavno in preprosto menjavo nožev kosilnic. S ključem za rezila samo pritisnite vzmetno sponko in zamenjajte rezilo.
Priročna škatla za rezila na vzglavju zagotavlja prostor za nadomestna rezila. Orodje za menjavo je vedno na kosilnici.
Rezilo je varno pritrjeno z vzmetno sponko. Zatič rezila je privit na disk kosilnice. Po potrebi ga je mogoče stroškovno učinkovito zamenjati.
 

 

 

Osvetlitev
 
Za optimalno osvetlitev delovnih površin je lahko kosilnica NOVACAT 10000 opremljen z opcijskim paketom LED luči. Zmogljive LED luči zagotavljajo najboljši pregled nad kosilnico in delovnimi rezultati.

 

 

SENSOSAFE
Čas prve košnje sovpada s časom, ko se srnjad in druge male živali naselijo v travnike.  Zaradi naravnega refleksa mladički ne bežijo pred nevarnostjo, zaradi česar je še toliko težje opaziti živali v travi. V podjetju Pöttinger so zato sprejeli izziv in razvili avtomatiziran sistem pomoči za identifikacijo živali.
 
Dvignjene kosilnice
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 

 
TEHNOLOGIJA
 
KOSILNI GREBEN
Elegantna in dinamična zasnova
PÖTTINGER-jev kosilni greben navdušuje s svojo elegantno in dinamično obliko. 4 cm visoka rezalna palica zagotavlja optimalen pretok krme. Zaradi svoje širine 28 cm, rezalna palica zagotavlja najboljše sledenje tlom, kar je idealen pogoj za vrhunsko košnjo.
 

 

Čista krma
Izboljšan sprednji rob rezalne letve omogoča, da se zemlja pretaka pod njo in jo tako popolnoma loči od pridelka. Strgala preprečujejo nabiranje umazanije na zgornji površini. Zaobljene površine diska izboljšajo učinek prenosa preko rezalne palice.
 
Varjena konstrukcija
Vse prednosti rezalne palice so posledica njene kompaktne elegantne oblike in natančno varjene konstrukcije. To zagotavlja vrhunsko robustnost hkrati s kompaktno zasnovo.
Dodatna prednost varjene rezalne palice je, da olje za menjalnik ostane trajno tam, kjer mora biti - v menjalniku. Tudi po večletni uporabi ostane rezalna palica tesna, zato olje ne pušča.
 
Vpeta rezila - za urejen vzorec košnje
Vpeta rezila kosilnice ustvarijo urejen vzorec košnje. Vrtijo se zelo blizu površine rezalne palice in nasprotnega rezila. To zagotavlja čisto in kakovostno rezanje tudi v vlažnih in blatnih razmerah.
Rezila so trdno pritrjena z močnimi vzmetnimi sponkami. Poleg tega jih je enostavno zamenjati. Vijak rezila je privit na disk kosilnice in ga lahko po potrebi z nizkimi stroški zamenjate. Tudi nasprotno rezilo je vpeto na mestu, zato ga je mogoče enostavno zamenjati.
Optimalno prekrivanje poti rezil zagotavlja čist in enakomeren vzorec košnje.
 

 

TRI DRIVE
 
Koncept
Pogonski sklop rezilne palice Pöttinger je znan po svoji vzdržljivosti in trpežnosti.
 
Pogonski sklop s stožčastimi zobniki poteka po ravni poti s praktično enako velikimi zobniki. Na zobnikih so vedno trije zobje v medsebojnem stiku, kar zagotavlja optimalen prenos moči. Poleg tega so posamezni zobniki manj obremenjeni v primeru udarca kamna.
Posebej brušena površina zobnikov, v oljni kopeli, zagotavlja gladko delovanje. To znatno zmanjša raven hrupa.
- Garnitura zobnikov 39/50
- Višina zobnika 17,5 mm
 

 

Praktična modularna zasnova
Stožčaste zobnike in ležaje je mogoče odstraniti kot eno samo enoto. Vmesna kolesa je prav tako mogoče enostavno odstraniti skozi odprtine - lažje ne bi moglo biti!
Prirobnica ležaja in valjčni spoji so zanesljivo zaščiteni z gumijastimi tesnili. S tem preprečite, da bi v menjalnik prišla umazanija ali prah.
Prav tako preprečuje uhajanje olja.
 

 

Visokozmogljivi ležaji
V opornih gredeh posameznih kosilnih grenih so ležaji za visoke obremenitve. Trajni dvoredni kotni kroglična ležaji, z razmikom med ležaji 60 mm, so izjemno odporni na obremenitve. Udarne obremenitve se absorbirajo brez težav.
 
Pritrjena gred
Visoko trdne gredi so pritrjene na zobniška kolesa. Vse dele je tako po potrebi preprosto zamenjati.
- Izvod gredi
- Stožčasti ležaj
- Prirobnica ležaja
- Čelni zobnik
 
Nemoteno delujoč pogonski sklop
Posebnost kosilnic Pöttinger je izjemno gladko delovanje. Serija NOVACAT ima pogonski sklop s torno blokado neposredno na prvi disk kosilnice. Kardanske gredi zagotavljajo povezavo med kotnim menjalnikom in rezalno palico brez napetosti.
Pri vseh kosilnicah je v pogonski sklop/pogon vgrajen prosti tek.
 

 

Y DRIVE
Patentiran vhodni menjalnik Y DRIVE ima izhodno gred na nasprotni strani. Njegova prednost je, da se lahko daljše kardanske gredi uporabljajo pod manjšim kotom delovanja. Rezultat je gladko delovanje ob večji zmogljivosti in daljši življenjski dobi.
 

 

Možnosti opreme
 
Prilagojena oprema
Na voljo je veliko število dodatne opreme, ki zadovoljijo vaše individualne zahteve.
 
Krmilni stožci
Agresivna oblika podajalnega stožca spodbuja pretok pridelka. Poleg tega je mogoče namestiti tudi vrata za prekopavanje./ priključek za oblikovanje odsekov.
 

 

Drsne palice odporne proti obrabi
Široke drsne palice iz kaljenega borovega jekla so odporne na udarce in preprečujejo nabiranje zemlje.
Gladka spodnja stran rezalne palice z zaobljenimi drsnimi letvami na notranji in zunanji strani, zagotavlja najboljšo zaščito trate tudi pri ostrih zavojih.
Po želji lahko namestite dodatne obrabne letve za zaščito spodnje strani rezalne palice. Privijačene drsnike lahko po potrebi preprosto zamenjate.
 

 

Drsniki z visokim rezom
Z opcijskimi visoko rezalnimi drsniki se lahko višina reza poveča s 50 na 120 mm. Zaradi velikega polmera in velike kontaktne površine so še posebej odporni proti obrabi. Poleg tega se s tem zaščiti tudi trata.
- Drsnik z visokim rezom + 20 mm, univerzalni drsnik, posebej za kamnita tla
- Visok rezalni drsnik + 40 mm, zlasti za poljsko krmo
- Drsniki z visokim rezom tudi za obe zunanji drsni plošči
 

 

Težke rezalne palice HEAVY DUTY
Za posebej kamnita območja je opcijsko na voljo dodatna ojačitev z rezalnih palic.
 

 

Sredinsko vpete s hidravlično razbremenitvijo
FLOATING CUT - Plavajoči rez
Optimalno sledenje tlem za zaščito travne ruše največje kakovosti. S hidravlično razbremenitvijo lahko hitro in enostavno prilagodite tlak, ki deluje na tla.
 
Samodejna nastavitev razbremenitve
Samodejna nastavitev tlaka je opcijsko na voljo za kosilnice NOVACAT A10. Pritisk na tla se samodejno prilagaja delovni širini in zagotavlja konstanten pritisk kosilnega grebena na tla, tudi na neravnih tleh. Optimalna hidravlična razbremenitev zagotavlja zaščito tal in najboljšo kakovost krme.
To zagotovi tudi znatno zmanjšanje stroškov obrabe in porabe goriva.
 

 

Brez nihanja na rtu
Visok odmik od tal (55 cm) pri obračanju zagotavlja, da lahko vozite po rtih, ne da bi jih poškodovali, prav tako olajša manevriranje v primeru ovir. Dve kosilnici sta stabilizirani z majhnim cilindrom. Ta preprečuje nihanje kosilnice in kardanske gredi.
 

 

Optimizacija širine košnje
Pri NOVACAT A9 je z dvema položajema vpetja mogoče nastaviti delovno širino 8,92 m in 9,18 m. Prosta razdalja med obema kosilnima enotama je 2 m ali 2,26 m.

 

Hidravlični bočni pomik
Pri NOVACAT A10 hidravlični cilindri, vgrajeni v ohišje kosilnice, premaknejo kosilne diske vstran do 370 mm. Tako lahko v vsaki situaciji nastavite zadostno prekrivanje s sprednjo kosilnico. Na pobočjih, v ovinkih in na ravnih površinah je vedno mogoče optimizirati širino košnje in prekrivanje kosilnice. NOVACAT 10 je na voljo s 3 m ali 3,5 m čelno kosilnico, tako da je največja možna delovna širina 9,62 m ali 10,02 m.
 

 

NONSTOP LIFT – hidravlična naprava za zaščito pred trkom
NONSTOP LIFT je inovativna tehnologija, ki nudi najboljšo zaščito kosilnega grebena. Kosilnica se učinkovito izogne oviram, tako da se zloži nazaj in hkrati dvigne. To preprečuje poškodbe kosilne enote tudi pri večjih hitrostih.
 

 

Robustna tehnologija
Zasnova ogrodja za težke obremenitve ponuja širok razmik med ležaji, ki nosijo kosilni greben in zagotavlja popolno podporo. Kosilni greben je pritrjen na obeh koncih, kar ga varuje pred zvijanjem. Zobniki in ležaji so zato manj obremenjeni, kar zagotavlja gladko delovanje in daljšo življenjsko dobo.
 

 

Transport
Za cestni transport se kosilnica hidravlično zloži in zavarovana s hidravličnim transportnim varovalom. Opcijsko je na voljo hidravlično zlaganje stranske zaščite, kar omogoča transportno višino nižjo od 4 m z 270 mm oddaljenosti od tal, ne da bi vam bilo potrebno stopati iz traktorja.
Standardno so del opreme tudi osvetlitev kosilnice in parkirna stojala.
 

 

CROSS FLOW
CROSS FLOW je stroškovno učinkovit sistem za združevanje redi. V kosilno enoto je vgrajen prečni valjčni transporter, ki odloži krmo tako kot vi želite: razporejeno v enem osrednjem redu, razporejeni po celotni delovni širini ali na redu ob strani.
CROSS FLOW deluje brez gnetilnika, zato ima kosilnica manjšo težo. Na voljo je pri kosilnicah NOVACAT A10.  
 
Stroškovna učinkovitost
CROSS FLOW deluje brez gnetilnika in ima v primerjavi z običajnimi sistemi za združevanje redi majhno težo. To ne le ščiti travno rušo, ampak tudi zmanjša porabo goriva: v primerjavi z drugimi sistemi za združevanje redi potrebuje 20% manj moči.
 
Maksimalna zmogljivost
Valjčni transporter ima premer 500 mm in je nameščen pod rahlim kotom v kosilnici, kar zagotavlja optimalno pretočnost krme. Tudi velike količine pridelka ali silaža iz celostebeljnih rastlin se odložijo v urejen red z visoko učinkovitostjo.  
Strgala na zadnji steni polža zagotavljajo popolno delovanje v vseh razmerah.

 

 

 

Hidravlično odpiranje zadnje plošče
Za še večje udobje lahko zadnjo ploščo odpirate hidravlično, z udobja sedeža traktorja. Zaradi tega je sistem idealen za fleksibilno uporabo.
Sistem CROSS FLOW vam ponuja številne prednosti in vam zaradi svoje vsestranskosti olajša vsakodnevno delo.
 

 

Hitrejše sušenje
Ta inovativna rešitev je primerna za vse, ki želijo izkoristiti učinek lahkega gnetenja. Ko je zadnja loputa odprta se z valjčnim transporterjem s sistemom cross flow obrača pokošen pridelek, ki teče skozi, kar pospeši njegovo sušenje.
Opcijsko je na voljo hidravlično odpiranje z udobja traktorskega sedeža. Zaradi tega je sistem idealen za prilagodljive aplikacije.
 

 

Združevanje v red in takojšnje pobiranje
Red je nameščen tako, da lahko krmo po košnji takoj poberete in odpeljete. Tako lahko na primer v vročih poletnih dneh poskrbite, da se pridelek ne bo prehitro posušil, preden bi ga lahko pobrali.
 

 

Kombinirano odlaganje
Ko je zadnja loputa na eni strani zaprta, prečni transporter s prečnim tokom prenašajo pridelek z ene kosilnice na sredino posevka sprednje kosilnice – odlaga se rahla in enakomerna plast.
Z dvema pasovoma kosite na širini približno 19 m, vendar oba odseka postavite približno na širino 12 m. Sistem CROSS FLOW že opravi del dela zgrabljanja. Idealno je nadaljnje delo s sredinskim zgrabljalnikom s štirimi rotorji. Na ta način znatno zmanjšate prehode in zaščitite tla in krmo. Prihranite tudi dragocen čas in gorivo.
 

 

Integrirana košnja
Pri košnji robov parcele, je priporočljivo, da se pokošeni material s pomočjo valjčnega transporterja navznoter. Pri tem je zadnja stena na eni strani zaprta. To zagotavlja, da bo krma med nadaljnjim postopkom obdelave ostala znotraj meja polja.
 

 

Širok raztros
Za intenzivnejše sušenje pokošenega pridelka odprite obe zadnji steni in s tem ustvarite široko in ohlapno red krme.
 

 

Optimalna postavitev vrst
 
Za NOVACAT V 10000 ED/RC je opcijsko na voljo višini nastavljiv pospeševalni valj. To omogoča nastavitev širine reda. Kompaktni redi z enostranskim delovanjem trakov COLLECTOR so možni z opcijskim zgrabljalnikom za rede.

 

 

ED GNETILNIK S PRSTI
Hitro in enakomerno sušenje
Prsti na gnetilniku EASY DRY v obliki črke V iz kaljenega jekla zadenejo stebla v posevku in zagotavljajo neprekinjen dotok krme.
Okrogli pokrov gnetilnika in nastavljive vodilne lopatice omogočajo odlaganje enakomernega in ohlapnega odkosa.
Z nastavitvijo razdalje med prsti in nasprotno loputo lahko prilagodite intenzivnost gnetenja.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.
 
Dolga življenjska doba
Prsti so elastično nameščeni na gumijastih blokih, ki so zasnovani tako, da se upogibajo in se ob trku z ovirami zložijo nazaj.
Moč se iz menjalnika kosilnega grebena na rotor prenaša s klinastimi jermeni z vzmetenim zategovalnikom jermena.
Robusten pogon s klinastim jermenom zagotavlja majhno težo in gladko delovanje pogonskega sistema.
Mesto za mazanje se nahaja na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop.

 

 

RCB VALJASTI GNETILNIK
RCB valjčni gnetilnik je zaradi svoje nežne obdelave še posebej primeren za listnato krmo, kot sta lucerna ali detelja.
 
Nežno in učinkovito
Valji se med seboj prepletajo, da enakomerno zmečkajo stebla in ustvarijo enakomerno podlogo krme.
Razmik med valji in pritisk naprave je mogoče prilagoditi.
Tlak gnetilnika lahko nastavite na obeh straneh s pomočjo nastavljivih spiralnih vzmeti.
Nastavljiva vrata za pokos lahko prilagodite za odlaganje odkosa v zgrabke ali za širok raztros, odvisno od individualnih zahtev.

 

Zanesljiv in vzdržljiv
Robustna osrednja cev ima premer 140 mm. Poliuretanski profil je vulkaniziran na osrednji cevi valja z zunanjim premerom 200 mm. Profili gnetilnika so trši od gume in zato še posebej odporni proti obrabi.
Oba valja sta gnana, kar omogoča največjo zmogljivost. Pogonski sistem z zobatim jermenom zahteva malo vzdrževanja in je zaščiten pred vdorom umazanije. Mesto za mazanje je na zunanji strani, kar omogoča enostaven dostop. Gnetilnik je robusten in je zasnovan za najtežje obremenitve.
 

 

COLLECTOR za združevanje redi
Vsestransko uporaben in preizkušen
Z napravo COLLECTOR lahko kosite, gnetete in zgrabljate krmo v enem samem prehodu. S tem prihranite čas in stroške ter zmanjšajte vremensko tveganje. To vam prihrani čas in denar ter zmanjša vremensko tveganje. S pomočjo sistema COLLECTOR lahko redi postavimo po celotni širini, jih združimo ali kombiniramo odvisno od individualnih potreb. Prečne transportne trakove je mogoče hidravlično umakniti posamično in jih je po potrebi enostavno odstraniti. Hitrost traku lahko prilagodite. Tudi na pobočjih se redi nalagajo enakomerno.
Collector je na voljo za kosilnico NOVACAR V 10000 ED/RC.
 
Velika pretočnost
Tudi pri velikih količinah krme vaša kosilnica deluje zanesljivo zaradi velikega pokrova kosilnice in 980 mm širokega jermena. Zagotovljena je natančna postavitev traku z največjo zmogljivostjo.
 

 

Udobno
Vgrajeni sistem za nadzor transportnega traku preprečuje, da bi kosilnico blokirali prečni transportni trakovi, ki niso vklopljeni. Če so prečni transportni trakovi v delovnem položaju, vendar niso vklopljeni, se oglasi opozorilni ton.
Hidravlični sistem za razbremenitev kosilnice zmanjšuje obrabo in podaljšuje življenjsko dobo stroja. Poleg tega sistem za zmanjševanje teže zmanjša vsebnost surovega pepela v krmi in hkrati zmanjša porabo goriva.
Samo nekaj minut traja, da odstranite transportne trakove in jih postavite na lastna stojala. Prečne transportne trakove je mogoče v nekaj minutah razstaviti in postaviti na parkirne nosilce.
 

 

Prilagodljivo odlaganje
Pri odlaganju redi imate prosto izbiro. Glede na vaše potrebe lahko oba transportna trakova hidravlično zasukate navzgor in navzdol s sedeža traktorja.
Hitrost traku je brezstopenjsko nastavljiva. Pri običajnem delovanju SELECT CONTROL to storimo z ventilom na ohišju tračnega pogona.
 
- Posamezni odseki
Z dvigovanjem prečnih transportnih trakov in z ozkimi ploščami za odlaganje zgrabkov so odloženi trije kompaktni posamezniki odseki.

 

 

- Široka razporeditev
Ko so transportni trakovi dvignjeni, vodilne plošče porazdelijo tok krme po celotni širini košnje. Krma se odlaga ohlapno in enakomerno.
 

 

- Trije odseki v enem
Transportni trakovi odlagajo tri odseke v en velik osrednji red.
 

 

- Kombinirana postavitev pasu
S posamezno dvignjenimi transportnimi trakovi lahko prihranite do 40% dela pri zgrabljanju z uporabo TOP velikega zgrabljalnika. Tako prihranite čas in denar.

 

 

Optimalna postavitev vrst
Za NOVACAT V 10000 ED/RC je opcijsko na voljo višini nastavljiv pospeševalni valj. To omogoča nastavitev širine reda. Kompaktni redi z enostranskim delovanjem trakov COLLECTOR so možni z opcijskim zgrabljalnikom za rede.
 
SENSOSAFE
Senzorska palica nameščena pred kosilnico, pomaga prepoznati divje živali pa tudi druge ovire v posevku. Ta prepreči, da bi jih kosilnica ujela in prepreči, da bi kontaminirali krmo in tvegali, da bi govedo zbolelo.
 
SENSOSAFE 1000
Sensosafe 1000 je bil zasnovan za kosilne kombinacije med 8 in 10 m širineno. Senzorska palica je nameščena na montažni okvir in uporablja hidravliko traktorja. Če senzorji kaj zaznajo, hidravlika kosilnice samodejno dvigne kosilnico, hkrati pa voznik v kabini traktorja prejme signal, da lahko ustavi traktor.
Ko se uporablja s sprednjo kosilnico, sistem skenira naslednji prehod. SENSOSAFE se lahko namesti na hidravliko spredaj ali zadaj.
SENSOSAFE 1000 je neodvisen od proizvajalca in se lahko uporablja z vašo obstoječo kosilnico.
 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!