Renkovci 57, 9224 Turnišče, Slovenija
Nošeni traktorski pršilnik AGP 100−400 TN (TEN) je sodoben stroj, namenjen za zaščito vinogradov in nasadov grmovnic pred boleznimi in škodljivci. Stroj s svojo konstrukcijo omogoča optimalno porabo energije in škropiv, ki jih enakomerno nanesemo na rastline. Posebnost pršilnika je usmernik s prednjim zajemom zraka. Zrak iz usmernika izstopa pod kotom, zaradi česar škropivo bolje prodre v notranjost listne mase.
•  Rezervoarji 100, 200, 250 in 400 l
 

 

OGRODJE IN REZERVOARJI
OGRODJE
Robustno ogrodje iz kakovostnega jekla zagotavlja dolgo življenjsko dobo pršilnika.
Pršilnik je zasnovan tako, da je razdalja do traktorja še krajša, zato je težišče bližje traktorja. To omogoča delo v strmih vinogradih in nasadih. Zagotovljeno je dobro mešanje škropiva, popolna izpraznitev rezervoarja in enostavno čiščenje. Površina ogrodja je zaščitena s sodobnim sistemom dvojnega prašnega lakiranja.
 
REZERVOARJI
Izvedenke: AGP 100 TN, AGP 200 TN, AGP 250 TEN IN AGP 400 TEN.
Sodoben dizajn rezervoarja z zaobljenimi robovi, gladkimi notranjimi stenami in nagnjenim dnom omogoča popolno izpraznitev in učinkovito čiščenje.
Rezervoar je izdelan iz kemično odpornega polietilena. Na vrhu rezervoarja je pokrov s cedilom, ki olajša polnjenje. Vgravirana litrska skala omogoča lažje vizualno odčitavanje količine kemičnega sredstva.
AGP 250 TEN in AGP 400 TEN imajo dodatni rezervoar za čisto vodo in rezervoar za umivanje rok.
 
ČRPALKA IN MEŠANJE
ČRPALKA
Srednjetlačna batnomembranska črpalka Agromehanika BM 65/30 P je primerna za prečrpavanje škropiv in tekočih gnojil in se uporablja za škropljenje in mešanje škropiva v rezervoarju.
Izdelana je iz tovarniško preverjenih materialov. Dodatno jamstvo za kakovost predstavlja 3-letna garancija.
- Srednjetlačne 2-batne membranske črpalke
- Membrane iz kakovostne gume NBR
- Ohišje iz eloksiranega aluminija je odporno proti kemičnim sredstvom.
 
MEŠALNA ŠOBA
Omogoča mešanje škropiva in preprečuje nastanek kemičnih usedlin na dnu rezervoarja. Pršilniki so opremljeni z dvema mešalnima šobama.
Deluje s pomočjo razvodnega ventila na črpalki. Nameščena je v spodnjem delu rezervoarja. Napajanje mešalne šobe poteka neposredno prek črpalke.
 
PUHALO
VENTILATOR Z NASTAVLJIVIMI LOPATICAMI
Za pravilen nanos škropiva na rastlinske dele morata biti zračna hitrost in zmogljivost ventilatorja prilagojeni velikosti nasada in vegetacijski dobi. Prevelika zračna hitrost povzroča izgubo škropiva zaradi prevelikega odnašanja kapljic. Premajhna hitrost ventilatorja lahko povzroči nezadostno zaščito nasadov v notranjosti listne mase.
Ventilator je vgrajen v sredino glavnega rezervoarja, kar postavlja težišče bližje traktorja. Ima prednji zajem zraka, kar zmanjšuje turbulence in preprečuje povratni vlek škropiva v puhalo. Pršilniki AGP 100-400 TEN imajo izjemne rezultate, kar potrjujejo tudi testi na inštitutu v avstrijskem Gleisdorfu.
Vsi pršilniki Agromehanika so opremljeni z nastavljivimi ventilatorji, kjer je mogoče nastaviti hitrost in količino zraka.
 
DVOJNI NOSILCI ŠOB
Standardno so pršilniki opremljeni z dvojnimi membranskimi nosilci šob in z različnimi keramičnimi vložki priznanega proizvajalca Lechler. Protikapni ventil onemogoča iztekanje tekočine.
Dvojni membranski nosilci omogočajo hitro izbiro šob pri škropljenju različnih nasadov.
Ob zasuku za 90 stopinj je mogoče posamezno šobo odpreti ali zapreti. 
 
REGULATORJI
ROČNI DALJINSKI REGULATOR M170
Škropljenje z regulatorjem M170 je enostavno, saj se nahaja ob voznikovem sedežu. Z regulatorjem lahko daljinsko odpiramo in zapiramo levo in desno sekcijo pršilnika ter nastavljamo tlak. Za lažje odčitavanje tlaka poskrbi manometer, pritrjen na regulator.
Daljinska regulacija se izvaja s pomočjo robustnega visokotlačnega regulatorja tlaka M170. Uporaben je za delovne tlake do 50 barov in za črpalke s pretokom do 150 l/min.
 
ELEKTRIČNI DALJNISKI REGULATOR PR8
Visokotlačni regulator tlaka PR8 uvrščamo med najsodobnejše električne regulatorje za daljinsko upravljanje. Upravljanje se izvaja iz traktorske kabine s pomočjo kontrolnega panoja.
Regulator PR8 odlikujejo:
- najkakovostnejši materiali, ki omogočajo nemoteno delo pri visokih delovnih tlakih,
- elektromagnetni ventili, ki omogočajo odpiranje in zapiranje škropilnih sekcij ter nastavitev tlaka.
- možnost nadgradnje na 4 sekcije za škropljenje teras.
V pršilnike Agromehanika sta vgrajena dva tipa električnih regulatorjev:
- PR8 ECF − električna nastavitev tlaka in električno odpiranje/zapiranje sekcij,
- PR8 F − ročna nastavitev tlaka in električno odpiranje/zapiranje sekcij.
 
ŠKROPILNI RAČUNALNIK AGTRONIK M1
- Prihranki pri času in porabi škropiv
- Omogoča natančnejši nanos škropiva
- Beleženje in obdelava podatkov
- Možnost škropljenja v terasah
- Možnost škropljenja s šobami različnih pretokov
Najzahtevnejši uporabniki lahko izkoristijo prednosti, ki jih za škropljenje prinaša uporaba škropilnega računalnika AGtronik M1. Gre za napreden škropilni računalnik za pršilnike, ki ponuja vse najsodobnejše funkcije. Je plod 25-letnih izkušenj v razvoju računalnikov za škropljenje. AGtronik M1 ima velik ekran, ki omogoča hkraten pregled vseh pomembnejših funkcij. Bistvene prednosti uporabe AGtronika M1 so:
- manjša in učinkovitejše poraba škropiva,
- enakomerna poraba škropiva ne glede na hitrost vožnje, hitrost vrtenja motorja ali hitrost priključne gredi
- kakovostnejše in natančnejše škropljenje,
- možnost nadgradnje na 4 sekcije za škropljenje teras
- upravljanje pršilnika iz kabine traktorja in s tem manjša izpostavljenost kemikalijam,
- možnost sočasnega škropljenja z različnimi šobnimi vložki,
- odgovoren odnos do okolja s premišljeno in učinkovito porabo škropiva
- beleženje analiz škropljenja ter
- prihranek časa.
 
ČIŠČENJE
DELNO ČIŠČENJE
Delno čiščenje pršilnika ne spremeni koncentracije škropiva v glavnem rezervoarju. Tovrstno čiščenje je zelo primerno ob prekinitvah škropljenja zaradi različnih vzrokov (pomanjkanje časa, vremenske razmere itd.).
Tovrstno čiščenje obsega čiščenje sesalnega filtra, črpalke, regulatorja tlaka in šob. Nastavitev delnega čiščenje se enostavno opravi na samem pršilniku. Čista voda se črpa iz rezervoarja za izpiranje s črpalko. Čiščenje pršilnika po vsaki uporabi podaljšuje njegovo življenjsko dobo in zagotavlja boljše rezultate škropljenja.
*Delno čiščenje je mogoče pri izvedenkah AGP 250 TEN in AGP 400 TEN.
 
POPOLNO ČIŠČENJE
Popolno čiščenje pršilnika se opravi po vsakem končanem škropljenju. Prispeva k ekonomičnemu škropljenju in varovanju okolja.
Tovrstno čiščenje odstrani ostanke škropiva iz pršilnika. Popolno čiščenje obsega čiščenje vseh notranjih delov pršilnika, in sicer glavnega rezervoarja, sesalnega filtra, črpalke, regulatorja tlaka in šob. Nastavitev popolnega čiščenje se enostavno opravi na samem pršilniku. Čiščenje pršilnika po vsaki uporabi podaljšuje njegovo življenjsko dobo in zagotavlja boljše rezultate škropljenja.
 
SESALNI FILTER
Sesalni filter je namenjen filtriranju škropiva. Dodatno odstrani  večje delce škropiva, ki bi lahko povzročili težave pri škropljenju.
Sesalni filter se nahaja med glavnim rezervoarjem in črpalko. Pred vsakim polnjenjem glavnega rezervoarja se priporoča čiščenje sesalnega filtra.
 
TLAČNI FILTER
Tlačni filter dodatno prečiščuje škropivo pred vstopom v šobe. Prispeva k nemotenemu škropljenju.
Nahaja se na regulatorju pršilnika. Priporoča se temeljitejše čiščenje tlačnega filtra po končanem škropljenju.
 
ŠOBA ZA ČIŠČENJE GLAVNEGA REZERVOARJA
Šoba je namenjena čiščenju notranjosti glavnega rezervoarja po končanem škropljenju. Dodatno odstrani ostanke škropiva ter tako prispeva k ekonomičnemu škropljenju in varovanju okolja.
Nameščena je v notranjosti glavnega rezervoarja. Deluje s pomočjo ventila na regulatorju. Čista voda se črpa iz rezervoarja za izpiranje.
*Prečrpavanje iz dodatnega rezervoarja je mogoče pri izvedenkah AGP 250 TEN in AGP 400 TEN.
 

 

DODATNA OPREMA:
•  ŠOBE ZA VIŠJI DOMET
Za učinkovitejše škropljenje višjih delov nasada se priporoča uporaba šob za višji domet.
Ponavadi se vgradita dve šobi na najvišji del usmernika.
 
•  SESALNA KOŠARA
Sesalna košara s sesalno cevjo (5 m) je namenjena črpanju vode iz ribnikov, potokov, vodnjakov ... Črpanje poteka prek filtra, črpalke in regulatorja v glavni rezervoar.
Sesalno košaro enostavno priklopimo na bajonetni priključek pod glavnim rezervoarjem.
 
•  KOMPLET ZA ZUNANJE PRANJE
Po vsakem končanem škropljenju se priporoča tudi zunanje pranje  stroja. S tem ohranjamo brezhibno delovanje stroja, saj odstranimo  ostanke agresivnih kemičnih sredstev.
Čiščenje naj se opravi ob robu površine, kjer je bilo  opravljeno škropljenje. Set vključuje škropilno palico in cev s priključkom. Priključitev seta se opravi na enem izmed ventilov na  regulatorju.
 
•  SVETLOBNA SIGNALIZACIJA
Omogoča vožnjo v cestnem prometu. Pritrjena je na zadnji del pršilnika.

 

 

 

 

Imate vprašanje ali ne najdete željene informacije? Kontaktirajte nas!